Vieraskynäblogi | Julkaistu 20.3.2025
Piileekö hermostossa salainen voimasi? – Näin kehomieliyhteyden syvempi ymmärtäminen voi muuttaa elämäsi
Hermosto on elämäsi ohjauskeskus, tosin näkymätön sellainen. Sen tarpeita pitää nykymaailmassa oppia erikseen kuuntelemaan sekä vastaamaan niihin ajoissa. Hermosto vaikuttaa kaikkeen, mitä tunnet, miten ajattelet ja reagoit. Tälläkin hetkellä se vaikuttaa siihen, miten koet tämän tekstin, missä vireydessä luet tätä ja kuinka kauan jaksat keskittyä. Ota siis hyvä asento, rentouta hartiat ja purentalihakset, jatketaan tähän ihmeelliseen maailmaan.
Kun vireystilasi eli hermostosi aktivaatiotaso on käsillä olevaan tilanteeseen nähden kohdallaan, ajattelusi on skarppia, koet rauhaa ja sinulla on energiaa. Koko maailma tuntuu paremmalta. Jos taas et pääse täyttämään hermostosi perustarvetta, kuten tarvetta uneen ja aivojen päivittäisiin palautumishetkiin sekä työstä irtautumiseen, ajattelusi laatu alkaa heikentyä. Saat helpommin negatiivisia ajatuksia, skannaat uhkia ja murehdit, et löydä ratkaisuja, energiatasosi heilahtelevat ja kehosi terveys on lujilla. Et jaksa olla oma ihana itsesi ja tämä voi näkyä myös kommunikaatiossasi muiden kanssa. Yhden kohdalla haasteissa on kyse huonoista elämäntavoista, toisella työstämättömän trauman aiheuttamasta jatkuvasta stressihormonikuormasta ja kolmannella esim. hänen hermostolleen täysin epäsuotuisasta työympäristöstä ja rytmistä. Kun tilanne läpivalaistaan ja saadaan rohkeutta sekä tukea toimia, tasapaino voidaan palauttaa.
Omassa elämässäni hermoston huoltaminen sekä vireystilansäätely on pitänyt jo kauan sitten ottaa perusteellisesti haltuun. Haluan pysyä toimintakykyisenä melkoisen paletin keskellä ja teen omalta osaltani parhaani hermostoni terveyden eteen. Olen itsellinen äiti, psykologi & traumapsykoterapeuttitaustainen kouluttaja ja yksinyrittäjä. Olen menettänyt jo toisen vanhempani ja minua voisi kuvata käveleväksi ruuhkavuosien multihuipentumaksi. Haluan tosin tarkentaa, että minulla on tämän kaiken keskellä hyvä olla. Koulutan sote-, opetus- ja HR-sektorien huippuammattilaisia ehkäisemään burnoutteja ja huoltamaan asiakkaidensa hermostoja rakentamassani vireysvalmentajakoulutuksessa. Elän kuten opetan ja levitän mahdollisimman laajalle tietoa ihmisen ja yhteisöjen vaikutusmahdollisuuksista. Olen myös kirjoittanut kaksi tiedepainotteista tietokirjaa hermostokulmalla (Suorituskyvyn salaisuus & Parinvalinnan salaisuus).
Muistutamme lapseni kanssa usein isompaa ja pienempää versiota Peppi Pitkätossusta – kaikki pitää tehdä itse, kaikki on välillä vinksin vonksin, mutta hauskaa on ja elämä on onnellista. Mikä on salaisuuteni? Sanoisin, että hermostossa piilevä voima, joka sinullakin on halutessasi käytössäsi: hermoston itsesäätelyn ja yhteissäätelyn hyödyntäminen viisaasti.
Säätelen vireystilaani välittömillä keinoilla, kuten pienillä ja pidemmillä tauoilla. Hermoston säätely lähtee vireyden tunnistamisesta: olenko ylivireessä eli liian kovilla kierroksilla, jolloin tarvitaan loivennusta vai alivireydessä, jolloin päivärytmi, piristävä liikunta ja unen priorisoiminen on tärkeää. Isommassa kuvassa teen säätelyä järkevällä kalenteroinnilla ja lomailulla, itsen hemmottelulla sekä luontoretkillä. Kaiken keskellä elän yhteisöllisesti sekä kaipaan omaa tilaa. Osaan antaa ja pyytää apua ja ottaa omaa tilaa. Tällaiset tarpeet korostuvat entisestään naisena eläessä. Hormonaaliset vaihtelut ja siten kuukautiskierron myötä tapahtuvat heilahtelut hermostossa, yhteiskunnan odotukset ja elämän moninaiset roolit tekevät palautumisesta ja itsenä kuuntelusta erityisen tärkeää.
Yksilölliset erot fysiologiassa ja ajattelumalleissa vaikuttavat hermostoon
Korostan psykologina aina, ettemme reagoi stressiin samalla tavalla. Toiset meistä kiihtyvät helposti ja elävät korkeammilla kierroksilla, kun taas toiset vaipuvat helpommin lamaantumiseen vaikeassa tilanteissa sekä palavat tasaisemmalla liekillä. Temperamentti ja persoonallisuus sekä elämän aikana opitut ajattelumallit muovaavat hermoston reagointitapaa. Meistä jokaisella on siis oma pohjavireemme, jota on tärkeä arvostaa ja huomioida. Olen esimerkiksi itse erityisherkkä, joten olen luonnostani erityisen herkkä ympäristön ärsykkeille ja prosessoin niitä tavallista syvällisemmin, halusin tai en. Tästä on paljon etua ihmistyössä ja taiteen tekemisessä, mutta erityisherkkyys piirteenä sisältää myös taipumuksen voimakkaaseen, kuormittavaan ylivirittymiseen ärsykkeistä, joten vireystilan loiventamista on pitänyt aina harjoitella.
Olen myös huomannut, miten eri elämänvaiheissa jaksaminen, keskittymiskyky ja tunteiden säätely tuntuvat erilaisilta – ja syy löytyy aina hermostosta. Kuukautiskierron loppupuolella hermosto on helpommin kierroksilla ja tämän huomaa selkeästi, jos käyttää älykelloa tai sormusta, joka mittaa syämen sykevälivaihtelua. Sykkeet ovat koholla ja sykevälivaihtelu matalampaa eli hermostossa on stressaavampi tila päällä. Raskaus ja imetys voivat vaikuttaa hermoston herkkyyteen niin valtavasti, että kokonaisuuden ymmärtää vasta kun nämä ajat ovat takana päin. Tärkeintä kaikissa eri vaiheissa on säilyttää itsemyötätunto ja ruokkia inspiraatiota erilaisia säätelykeinoja kohtaan aina hengittämisestä kykyyn vetää omia rajoja.
Jos sinäkin haluat syventää ymmärrystäsi hermoston supervoimista ja saada konkreettisia keinoja vireystilasi hallintaan, tervetuloa kuulemaan näistä webinaariin!
Kun opit huoltamaan ja säätelemään hermostoasi, elämä ei enää vain tapahdu sinulle – sinä vaikutat siihen.
Kirjoittaja: Hanna Markuksela, Vireysvalmentaja (NPTI) ® -koulutuksen perustanut psykologi & traumapsykoterapeutti.