fbpx

Yli 40 järjestöä: Hallituksen on kunnioitettava eduskunnan tahtoa ja aloitettava lainvalmistelu ns. eheytyshoitojen kieltämiseksi 

Kannanotto | 16.4.2025

Me allekirjoittaneet järjestöt ilmaisemme huolemme oikeusvaltion tilasta ja vaadimme hallitusta ryhtymään lainvalmisteluun niin sanottujen eheytyshoitojen kieltämiseksi. Maaliskuussa eduskunta hyväksyi selkein luvuin 125–49 aihetta käsittelevän kansalaisaloitteen, joka oli ennen sitä kerännyt yli 50 000 kansalaisen allekirjoituksen. Oikeusministeri ilmoitti kuitenkin pian eduskuntakäsittelyn jälkeen, ettei lainvalmistelua aloiteta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun asiasta vastaava ministeri kieltäytyy edistämästä kansalaisaloitetta, joka on saanut tarvittavan määrän allekirjoituksia, ja jonka eduskunta on hyväksynyt.

Tämä luo huolestuttavan ennakkotapauksen, jossa hallitus asettuu maan ylintä päätösvaltaa käyttävää eduskuntaa vastaan. Lähtökohtana on, että ministeriön on valmisteltava ja toimeenpantava eduskunnan hyväksymää lainsäädäntöä riippumatta hallituksen sisäisistä näkemyseroista tai siitä, onko kyseessä hallitusohjelmakirjaus. Hallituksen päätös sivuuttaa eduskunnan tahto sotii niin perustuslakia kuin vallan kolmijako-oppia vastaan, joka on keskeinen osa länsimaisten demokratioiden hallintomuotoa. Sen mukaan eduskunta käyttää lainsäädäntövaltaa ja hallitus toimeenpanee eduskunnan päätökset.

Tapaus rapauttaa myös kansalaisaloiteinstituution legitimiteettiä asettaen kyseenalaiseksi kansalaisten vaikutusmahdollisuudet vaalien välillä. Oikeus laittaa vireille ja allekirjoittaa kansalaisaloite on perustuslaissa turvattu oikeus kaikille äänioikeutetuille Suomen kansalaisille. Se, että hallitus kieltäytyy toteuttamasta kansalaisaloitteen ja eduskunnan päätöksen kautta ilmaistua kansan tahtoa herättää kysymyksen siitä, mikä merkitys kansalaisaloitteilla tosiasiallisesti on. Jos suoraa demokratiaa ei kunnioiteta, onko kansalaisilla aidosti mahdollisuus edistää haluamiaan asioita hallitusohjelman ulkopuolella ja vaalien välillä?

Lopulta kyse on instituutioiden välisistä suhteista: kansalaisaloiteinstituutio ja eduskunnan lainsäädäntövalta on turvattava perustuslain edellyttämällä tavalla. Oikeusvaltiota ja demokratiaa heikentävä toimintamalli ei saa muodostua ennakkotapaukseksi, jossa valta keskittyy vain hallitukselle. Lainvalmistelu niin sanottujen eheytyshoitojen kieltämiseksi on aloitettava välittömästi ja oikeuskanslerin on pikimmiten käsiteltävä asiasta tehdyt kantelut.

Lisätiedot:
Silvia Modig, Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja
silvia.modig@gmail.com
Salla Kajanmaa, viestinnän asiantuntija, salla.kajanmaa@naisjarjestot.fi 010 5829664

 

Kannanotossa mukana

Naisjärjestöjen Keskusliitto

Naistenkartano ry

Aktiivinen synnytys ry

Business and Professional Women Finland

Delta Kappa Gamma yhdistys ry

Demarinaiset

Demla ry

Exit ry

Finlands Svenska Marthaförbund

Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry

Helsinki Pride Yhteisö

Ihmisoikeusliitto

Imetyksen Tuki ry

Kokoomuksen Naisten Liitto

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus

Marttaliitto

Miehet ry

Monika-Naiset liitto ry

Naisasialiitto Unioni

Naisjuristit ry

Naisjärjestöt Yhteistyössä Nytkis ry

Naisten Linja Suomessa ry

Naisteologit ry

Quin-Suomi ry

Sateenkaariyhdistys Malkus ry

Seta ry

Solidaarisuus

Suomen Akateemisten Naisten Liitto

Suomen Delta Kappa Gamma -yhdistys ry

Suomalainen Naisliitto

Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry

Suomen Kätilöliitto ry

Suomen Keskustanaiset ry

Suomen Naisyhdistys r.y

Suomen NNKY-liitto ry

Suomen Naislääkäriyhdistys ry

Svenska Kvinnoförbundet rf

Syömishäiriöliitto SYLI ry

Trans ry

Transfeminiinit ry

Trasek ry

Tunne rintasi ry

Uskontojen uhrien tuki UUT ry

Vapaa-ajattelijain liitto ry

Vasemmistonaiset

Vammaisten naisten valtakunnallinen järjestö – Rusetti ry

Vihreät Naiset ry

We in Games ry

Women in Film and Television Finland WIFT ry