fbpx

Blogikirjoitus: Elämän epävarmuus

Vieraskynäblogi | Julkaistu 22.3.2022

Elämämme on turvallisempaa, ennakoidumpaa ja hallittavampaa, kuin koskaan aikaisemmin. Lähtökohtaisesti eliniänodote nousee, sairauksiin ei enää useinkaan kuole ja ylipäänsä kohtaamme epävarmuutta tai elämää ravistelevia tapahtumia harvemmin, ainakin pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossamme. Tämä ei kuitenkaan helpota oloamme, kun jotain vääjäämättä tapahtuu, usein päinvastoin.

Omassa elämässämme, lähipiirissä tai maailmalla tapahtuu toisinaan äkillisiä ja järkyttäviä tapahtumia, jotka ravistelevat hallinnantunnettamme ja illuusiotamme kontrollista. Tällaisia epävarmuutta herättäviä tilanteita voivat olla esimerkiksi oma tai läheisen sairastuminen, läheisen kuolema, parisuhdekriisi, Ukrainan sota, korona jne.

Usein tällaiset tilanteet herättävät turtuneisuutta, riittämättömyyden tunnetta, pelkoa, hämmennystä ja eksistentiaalista pohdintaa. Saatamme kokea syyllisyyttä siitä, että itse voimme hyvin, jos lähipiirissä tai maailmalla joku kärsii. Saatamme myös lamaantua ahdistuksesta, tai yrittää paeta epämukavalta tuntuvia tunteita esimerkiksi päihteisiin tai suorittamiseen. Tai saatamme kokea, että olemme hyvin yksin ja ilman tukea ja ymmärrystä.

Miksi meidän on hyvinvoinnistamme huolimatta usein hankala sietää epävarmuutta? Mitä epävarmuus ylipäänsä on ja mitkä asiat sitä selittävät ja siihen vaikuttavat? Mitä epävarmuutta herättävässä tilanteessa ihmiset yleensä käyvät läpi, entä mikä voisi helpottaa tai auttaa? Voisiko esimerkiksi tietoisuus- tai rentoutuskeinoista olla apua, tiedon etsimisestä, muiden auttamisesta tai omaan hyvinvointiin keskittymisestä?

Näihin asioihin pureudumme luennolla ’Elämän epävarmuus’ tiistaina 29.3. klo 18-19.30. Tervetuloa kuulolle!


Kirjoittaja: Miranda Koskinen, psykologi ja seksuaalineuvoja.

Webinaarin tapahtumasivu