Mini-NOVAT-on kaikille naisille (itsemäärittelyä kunnioittaen) suunnattu vertaistukiryhmä, jossa tutustutaan itseemme ja saadaan uusia näkökulmia yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa. Ryhmässä tutkitaan omaa elämää sekä omia ajattelu- ja toimintatapoja valmiiden aiheiden kautta (ks. Ryhmätapaamisten aiheet). Tavoitteena ryhmässä on itsetuntemuksen ja itseymmärryksen lisääminen.

Naiset tulevat ryhmiin erilaisista elämäntilanteista ja taustoista. Työskentelyn lähtökohtia ovat sallivuus ja lempeys sekä itseä että muita osallistujia kohtaan. Ryhmässä ei anneta neuvoja, vaan vertaisuus toteutuu jakamalla omia kokemuksia sekä kuuntelemalla muiden ihmisten puheenvuoroja.

NOVAT-ryhmä on paikka, jossa: 

  • voit pohtia omaa elämääsi ja jakaa kokemuksiasi muille osallistujille
  • voit kuunnella muita ja saada oivalluksia
  • on lupa olla itseään varten
  • ei neuvota tai arvostella
  • jokaiselle annetaan yhtä paljon tilaa (esim. mahdollisuus samanpituiseen, keskeytyksettömään puheenvuoroon)
  • Pääset tutustumaan itseesi 5 tapaamiskerran ajan yhdessä samojen ryhmäläisten kanssa.

Ryhmän tiedot

  • Kesto: 5 tapaamiskertaa. Yhden tapaamisen kesto 1 tunti 45 minuuttia.
  • Osallistujamäärä: 8-10 henkilöä
  • Osallistumismaksu: Maksuton.

Tapaamisten aiheet

  1. Mitä minulle kuuluu?
  2. Tunteiden kohtaaminen
  3. Ajatusten voima
  4. Omat rajat ja ihmissuhteet
  5. Mihin voin vaikuttaa?

Ryhmän toteutus

Naistenkartanon työntekijä tukee ryhmän toimintaa kaikilla tapaamiskerroilla. Ryhmillä on selkeä rakenne ja toimintatavat, joihin tutustutaan ensimmäisillä tapaamiskerroilla. Näin osallistujat tietävät, millä tavalla tapaamiskerrat etenevät. Alkutapaamisten jälkeen ryhmät sulkeutuvat eli siinä vaiheessa ryhmään ei oteta enää uusia osallistujia.

Viime kädessä työntekijä pitää huolen, että ryhmän sääntöjä noudatetaan. Jokainen ryhmäläinen sitoutuu noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita sekä ryhmän sääntöjä.

Tapaamisilla käytetään NOVAT-materiaalia, josta löytyy jokaisen tapaamiskerran aihe ja aiheeseen johdatteleva alustusteksti sekä itsenäisesti tehtäviä harjoitustehtäviä.

Kenelle?

Kaikille naisille, jotka haluavat tutustua itseensä ja kaipaavat arkeensa tukea. NOVAT-vertaisryhmät sopivat erityisesti silloin, kun ongelmat eivät vielä/enää ole kriisiytyneet. Jos omat voimavarat osallistua ryhmään mietityttävät, olethan yhteydessä asiakaskoordinaattoreihimme.

Sopiiko ryhmä minulle?

Jokainen ryhmäläinen valitsee itse, millaisia asioita elämästään haluaa ryhmässä käsitellä ja kuinka paljon haluaa kertoa muille. Tapaamisten turvallisuuden vuoksi ryhmätapaamisilla ei käsitellä yksityiskohtaisesti esimerkiksi traumaattisia kokemuksia. Mikäli tarve vastaavanlaisten kokemusten jakamiselle herää ryhmäprosessin aikana, voit olla yhteydessä ryhmästä vastaavan työntekijän kanssa sopivan tuen löytämiseksi. Vertaistukiryhmä ei korvaa ammattiapua tai terapiaa, mutta voi sopia ammattiavun rinnalle. Mikäli oma tilanne tai voimavarat ryhmään osallistumista varten tai missä tahansa vaiheessa ryhmäprosessia mietityttävät, voit olla yhteydessä ryhmästä vastaavaan Naistenkartanon työntekijään.

Ennen ryhmään ilmoittautumista on tärkeää pysähtyä hetkeksi omien voimavarojen ja elämäntilanteen äärelle. Jos sinulle sopivan ryhmän löytäminen, omat voimavarat tai elämäntilanne mietityttää ryhmään osallistumisen kannalta, voit aina olla yhteydessä ryhmästä vastaavaan työntekijään. Voit pohtia ryhmän soveltuvuutta omaan tilanteesi esimerkiksi seuraavien näkökulmien kautta:

  • Pystynkö sitoutumaan ryhmään ajankohdallisesti ja pituudeltaan?
  • Itsetuntemustyöskentely voi herättää monenlaisia tunteita ja reaktioita. Myös muiden kertomat asiat voivat herättää itsessä erilaisia reaktioita. Tuntuuko minusta turvalliselta käsitellä elämäntilannettani vertaisryhmässä?
  • Pystynkö sitoutumaan turvallisemman tilan periaatteisiin ja ryhmätyöskentelyn sääntöihin?

Materiaali

NOVAT-käsikirja (sisältää myös aiheita tukevia harjoitustehtäviä). Tuloste kasvokkaiselle ryhmälle, PDF-tiedosto etäryhmälle.

Turvallisemman tilan periaatteet ja ryhmän säännöt

Naistenkartanon NOVAT-ryhmissä jokainen sitoutuu noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita ja ryhmän sääntöjä, jotta ryhmätilanteet olisivat kaikille mahdollisimman turvallisia. Tutustuthan niihin ennen kuin ilmoittaudut ryhmään.

Turvallisemman tilan periaatteet

  • Kunnioitamme toisiamme, jokaisen yksilöllisyyttä ja henkilökohtaista tilaa ketään syrjimättä. Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Puhumme toisillemme arvostavaan sävyyn.
  • Teemme parhaamme tunnistaaksemme toisista ihmisistä tekemämme ennakko-oletukset.
  • Kunnioitamme jokaisen itsemäärittelyoikeutta ja ihmisten moninaisuutta.
  • Kaikilla on yhtäläinen oikeus osallistua, joten annamme tilaa ja mahdollistamme osallistumisen kaikille. Jokainen saa osallistua itselleen sopivissa määrin.
  • Luomme kaikki yhdessä turvallista tilaa toimimalla näiden periaatteiden mukaisesti. Tarvittaessa puutumme mahdolliseen epäkunnioittavaan puheeseen ketään häpäisemättä.
  • Saamme harjoitella, kysyä ja erehtyä. Olemme avoimia palautteelle ja oppimiselle.

Ryhmän säännöt

  1. Toimimme ryhmässä luottamuksellisesti.
  2. Annamme jokaisen määritellä itse yksityisyytensä rajat ja sen, kuinka paljon haluaa ryhmässä kertoa itsestään. Jokaisella on oikeus rajata ryhmässä käynti muun elämän piiristä erilliseksi – tapaamiset ja kohtaaminen tapahtuvat tällöin vain ryhmässä.
  3. NOVAT-ryhmässä meillä on lupa olla itseämme varten. Annamme jokaiselle tilaa tehdä omat pohdintansa. Käytämme puheenvuoroissa ”minä-kieltä”, jotta painopiste pysyy omassa kokemuksessa.
  4. Jaamme omaa kokemustamme muita neuvomatta. Tavoitteena on, että oivallukset syntyvät oman pohdinnan kautta ja muita kuuntelemalla, ei valmiita vastauksia tarjoamalla. Hyvääkin tarkoittava neuvominen voi tuntua toisesta ikävältä ja viedä huomiota pois omasta kasvuprosessista. Voimme kuitenkin osoittaa toisillemme myötätuntoa ja kannustusta kuuntelemalla sekä myötätuntoisin elein ja ilmein.
  5. Jokaiselle varataan mahdollisuus samanpituiseen puheenvuoroon. Puheenvuorot ajastetaan, jotta ryhmätilanne olisi kaikille turvallinen ja tasavertainen. Puheenvuoron voi käyttää kokonaan tai osittain tai sen voi jättää kokonaan väliin.
  6. Ryhmä etenee sovitussa aikataulussa. Tapaamisen aloitus- ja lopetusajankohdasta on tärkeä pitää kiinni, jotta jokainen voi sovittaa henkilökohtaiset menonsa ryhmässä käyntiin. Ryhmässä noudatetaan ennalta sovittua järjestystä (ks. ryhmätapaamisen kulku). Se luo tapaamisille turvalliset ja selkeät raamit. Mitä sitoutuneemmin ryhmätyöskentelyyn osallistuu, sitä enemmän ryhmästä saa irti. Sitoutuminen on myös koko ryhmän kannalta tärkeää.
  7. Poissaoloista ilmoittaminen: Poissaoloilmoituksia ja muita käytännön asioita varten ryhmälle perustetaan Whatsapp-tai Signal-ryhmä. Ilmoitathan poissaoloista joko Whatsapp-ryhmässä tai ohjaajalle. Jos joudut keskeyttämään ryhmässä, ilmoita siitä ohjaajalle.
  8. Pyydämme Naistenkartanon työntekijältä apua. Työntekijät toimivat ryhmän taustatukena ja puuttuvat tilanteisiin, joissa ryhmätyöskentelyn sääntöjä ei noudateta tai jonkun ryhmäläisen kohdalla tulee esiin huoli vertaistuen riittävyydestä tukimuotona. NOVAT-ryhmä on vertaistukiryhmä, eikä se korvaa ammattiauttajaa. Jos elämäntilanteesi kriisiytyy ryhmän aikana, olethan yhteydessä Naistenkartanon työntekijään.
  9. Pidämme ryhmät vapaina päihteistä ja kaupallisen hyödyn tavoittelusta.