fbpx

Elämä täydellisenä suorituksena

Vieraskynäblogi – julkaistu 10.2.2020

Käytätkö aikasi siihen, mitä pidät tärkeänä vai kuulutko suureen joukkoon ihmisiä, jotka asettavat helposti ylimitoitettuja vaatimuksia itseään kohtaan? Tällöin voi olla niin, että haet hyväksytyksi tulemisen ja kuulumisen tunnetta suoritusten kautta.

Pahimmassa tapauksessa mikään ei riitä. Nykymaailmassa sosiaalinen media, työpaikan superlatiivein viljellyt kulttuurit sekä yhteiskunnan tehokkuutta korostava arvomaailma voi lisätä kiireen tunnetta. Tällöin luodaan mielikuva siitä, että elämä, jossa on vipinää ja vilskettä arvioidaan enempää pohtimatta tavoiteltavaksi ja 100 rautaa tulessa oleva ystävä tai työtoveri aikaansaavaksi ja hyväksi tyypiksi. On kuitenkin tärkeää herätä siihen totuuteen, että pahimmillaan jatkuva kiire ja suorittaminen kuluttavat huomaamatta työ- ja arkielämän voimavaroja, ja siksi asiaan on syytä suhtautua vakavasti.

Nykypäivän yhteiskunnassa tietoa ja erilaisia vaatimuksia tulvii joka ikkunasta. Meidän voi olla helposti vaikeaa määritellä itsellemme, mikä on arvokasta juuri minulle. Omien arvojen työstäminen auttaa näkemään, mikä juuri minulle on omassa tekemisessä tärkeintä. Tämä lisää oman elämän hallinnan tunnetta sekä parantaa jaksamista niin työssä kuin vapaa-ajalla. Suorittaja tekee asioita muita varten. Kunnon suorittaja voi jopa unohtaa, miksi, mitä ja ketä varten asioita tehdään. Valitettavasti suorittaja ei välttämättä kykene kuulemaan, jos hänen sisäinen minänsä huutaa armoa ja lepotaukoja. Onkin suuri vaara, että suorittamisesta seuraa juuri se tunnekokemus, mitä pyritään juoksemaan pakoon. Edessä voi olla huutava tyhjyys, voimattomuus ja totaalinen väsymys.

Mitä jos kerrankin tutustuisit omaan suorittaja-minääsi? Veisit itsesi kahville, pitäisit hyvänä tai kutsuisit itsesi ulos raikkaaseen talvi-ilmaan? Ennen kaikkea pyrkisit suhtautumaan itseesi myötämielisesti. Yleensä kaikilla meidän persoonamme puolillamme on alun alkaen ollut meille hyvää tarkoittava tehtävä. Mitä tehtävää sinun suorittaja-minäsi on toteuttanut? Ala vähitellen nimetä tunteita suorittamisen takana. Tehokkuuden nimissä teemme usein asioita, joita ajattelemme muiden ihmisten odottavan meiltä kuuntelematta, ovatko ne meille olennaista tekemistä.

Tietoinen rentoutuminen on suorittamisen vastamyrkky. Sopivan rentoutumiskeinon löytäminen laskee kehon ja mielen stressitasoja. Rentoutumiskeino voi olla mikä tahansa sinulle itselle toimiva aktiviteetti ystävän kanssa soittelusta aina hikiliikuntaan. Uni, ruoka ja liikunta ovat tunnetusti hyvän arjen kulmakiviä, joita kannattaa vaalia myös stressin keskellä. Olennaista harmonisen elämän rakentamisessa on löytää omassa tekemisessä ”riittävän hyvä” suoritustaso. Kun meinaat sännätä suorittamaan, kysy itseltäsi: ”Mihin minun kannattaisi juuri nyt panostaa, mitä aion jättää vastaavasti vähemmälle?”

Amanda Tammivirta,
työnohjaajaopiskelija