fbpx

Harjoittelijan ajatuksia

Julkaistu 24.11.2020

Harjoittelujaksoni Naistenkartanossa tänä syksynä on ollut vähän erilainen ja epätyypillinen, epidemiatilanteesta, etätyöskentelystä ja muusta johtuen mutta samalla erittäin opettavainen. Huomaan, että omissa puheissani toistuvat samat teemat joka kerta, kun joku kysyy minulta “miten harjoittelu on sujunut”.

Näistä yksi on se, että olen aivan uudella tavalla päässyt huomaamaan, kuinka suuri voima ja vaikutus sillä voi olla, että naisille on tarjolla turvallinen yhteinen tila, jossa pääsee jakamaan asioita itsestään ja kuuntelemaan muita naisia.

Olen aiemmin ollut työskentelemässä tahoissa, joissa vertaisryhmiä ei ole hyödynnetty ja en osannut edes odottaa sitä, millä laajuudella ja syvyydellä nämä ryhmät voivat oikeasti vaikuttaa naisten elämään. On ollut todella mielenkiintoista ja silmiä avaavaa huomata, että ryhmiin osallistuneista naisista on aina löytynyt useampia, jotka jakavat samantyyppisen elämäntilanteen, samanlaisia haasteita tai ajatuksia.

Toinen teema, joka toistuu puheissani joka kerta kun mietin harjoittelujaksoani on se, miten aidosti rohkeita naiset ovat. Olen päässyt kohtaamaan niin paljon upean rohkeita naisia, jotka uskaltavat keskittyä itseensä ja pohtia omaa hyvinvointiaan ja jotka jakavat rohkeasti muiden kanssa omia kokemuksia, ajatuksia, elämän haasteita ja solmuja. Itselleni on ollut erittäin voimaannuttavaa huomata, kuinka monet naiset uskaltavat ja jaksavat myös kuunnella muita, osoittaa myötätuntoa ja rohkaista omalla jakamisellaan myös muita naisia tilanteissaan.

Konseptinahan tämä kuulostaa äärimmäisen yksinkertaiselta; ihmiset kertovat omista asioistaan ja oivaltavat toisten kertomuksista jotain uutta, mutta sen toteuttaminen ei ole mitenkään helppoa ja vaatii suurta rohkeutta. Näen myös, että tällä rohkeudella on suuri merkitys myös vertaisryhmien ulkopuolella – rohkeat naiset uskaltavat ottaa vastuuta omista teoista ja elää omannäköistä elämää, asettaa rajoja, purkaa ennakkoluuloja ja asenteita ja rohkaista omalla toiminnallaan myös muita samaan.

Olen tehnyt syksyn aikana tärkeitä oivalluksia sekä tulevan ammattilaisen näkökulmasta, että omaa henkilökohtaista elämää ajatellen:

  • Naisten keskinäisellä tuella ja toiminnalla on valtavan suuri merkitys yksilöiden hyvinvointiin ja sitä kautta laajemmin naisten oloihin.
  • Omista asioista jakaminen ja niiden sanoittaminen tarjoaa uusia näkökulmia ja herättelee siihen, minkälaisena oman tilanteensa kokee ja mihin haluaisi muutosta.
  • On tärkeää, että naisille on oma turvallinen tila ja mahdollisuus keskustella muiden naisten kanssa.
  • Palveluita ja toimintaa tulee suunnitella naisten tarpeiden ja toiveiden pohjalta.
  • Minulla on oikeus ja lupa asettaa rajoja, olla jämäkkä sekä ilmaista omia tarpeitani ja tahtoani.
  • Pystyn sietämään epämiellyttäviä tilanteita ja häpeää ja osaan olla myös uusien haasteiden edessä rohkea.
  • Uskallan olla ylpeä omista onnistumisistani ja ottaa myös positiivista palautetta vastaan muilta.
  • Ymmärrän, miten suuri merkitys läsnäololla on – sillä, että joku kuuntelee ja jakaa saman kokemuksen ja hetken kanssasi.

Haluan kiittää kaikkia syksyn aikana kohtaamiani naisia; olen oppinut teiltä paljon ihan arkipäivän kohtaamisista suurempiin oivalluksiin ja olen siitä älyttömän kiitollinen. Kiitos myös Naistenkartanon ihanalle henkilökunnalle, on ollut suuri ilo päästä tekemään töitä näin asiantuntevassa ja lämminhenkisessä työyhteisössä. Toivottavasti törmätään vielä <3

Eveliina,

Naistenkartanon harjoittelija, syksy 2020