fbpx

Itseni näköinen elämä

Toiminnanjohtajan ajatuksia

Julkaistu 8.8.2019

Aloitin Naistenkartanon uutena toiminnanjohtajana toukokuun alussa. Minua puhutteli toiminnassa naiserityinen näkökulma sekä se, että yhdistys edistää naisten hyvinvointia sekä ennaltaehkäisee riippuvuuksien syntyä. Monet riippuvuudet sekä mielenterveyden haasteet saattavat ainakin osittain johtua siitä, että henkilö kokee, että oma minuus on uhattuna tai ettei ulkopuolisista vaatimuksista johtuen olla sitä mitä haluaa olla. Ihminen ei voi hyvin jos kokee, ettei voi olla oma itsensä tai jos elämää määrittelee joku muu.

Naistenkartanon syksyn teemana on itseni näköinen elämä. Teema puhuttelee meitä siksi, että se on edelleen monella tapaa ajankohtainen ja sitä voi tarkastella monesta eri tulokulmasta. Yhtäältä kyse on itsemääräämisoikeudesta, toisaalta siitä, että naiskuva ei ole vieläkään riittävän moninainen yhteiskunnassamme.

”Neuvotteluja siitä, voiko ihminen päättää omaan elämäänsä liittyvistä keskeisistä asioista, käydään jatkuvasti. Yhteiskunnallinen keskustelu ja arvot vaikuttavat siihen, mihin neuvotteluissa päädytään, mitä kulloinkin stigmatisoidaan, vähätellään, pidetään uhkana – ja toisaalta, mikä on suotavaa tai kannustettavaa.”, ihmisoikeusjärjestö Amnestyn artikkelissa kirjoitetaan.

Naistenkartanon vertaistukeen perustuviin mutta ammatillisesti tuettuihin NOVAT – ryhmiin hakeutuu seurantatietojemme perusteella paljon naisia, joiden pääsyy osallistumiseen on ns. määrittelemätön paha olo tai ahdistuneisuus. Terveystalon laajan tilaston perusteella masennus, ahdistuneisuus ja stressioireet ovat alle 40-vuotiaiden suomalaisnaisten yleisimpiä syitä hakeutua myös lääkärin vastaanotolle

Mielen hyvinvoinnin haasteet ovat siis kasvamassa yhteiskunnassamme, mutta onneksi niitä voi myös ennaltaehkäistä.

Miten oman näköistä elämää voi edistää? Miten omaa hyvinvointia voi parantaa? Nämä ovat kysymyksiä, joihin yhä enemmän etsitään vastauksia. Naistenkartanon syksyn luentosarja sekä Helsingissä että Tampereella pureutuu näihin kysymyksiin erilaisten teemojen kautta. Käsittelemme muun muassa mielen voimaa eli resilienssiä, erityisherkkyyttä, stressiä sekä itsensä rakastamista luennoillamme. Moninaista naiskuvaa yhteiskunnassamme käsittelemme paneelikeskustelun voimin sunnuntaina 20.10. I love me – messuilla. Voit lukea lisää niin yleisöluennoista kuin paneelikeskustelusta täältä. Myös uusia NOVAT – ryhmiä käynnistetään pitkin syksyä niin Helsingissä kuin Tampereella. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Syyskesän terveisin,

Annina

P.S. Päivitämme tänä syksynä järjestömme toimintaa vastaamaan kasvavaan tarpeeseen edistää naisten hyvinvointia. Toivommekin sinulta, hyvä lukija, ideoita ja toiveita siitä, millaista toimintaa toivoisit meidän järjestävän! Voit laittaa meille sähköpostia, soittaa tai tulla juttusille tapahtumissamme. Vastaamme varmasti jokaiselle!