fbpx

Kaikella on aikansa

Julkaistu 16.1.2020

On lauantai-ilta Lapissa. Olen hyvin onnekas, sillä edessäni on kuusi päivää, joiden pääasiallinen sisältö on seuraava: herätys klo 7, aamurutiinit meditaatioineen ja aamupuuroineen, 2­–3 tunnin rauhallinen hiihtoreissu valoisaan aikaan (sisältäen munkkirinkelikahvit ladunvarsikahvilassa, jos sellainen sattuu eteen), paluu mökille, lounas, auringonlaskun tuijottamista mökin ikkunasta, kirjan lukemista tai ristikon ratkomista, ruoanlaittoa ja tarvittaessa vajaan kolmen kilometrin kävelyretki kyläkauppaan, saunomista ja nukkumista.

Päivät eivät sisällä: TV:n katselua, somen selailua, viinin juomista.

Nuorempana tämä ohjelma olisi taatusti epäilyttänyt minua, siitäkin huolimatta, että olen aina ollut tietoinen keskimääräistä voimakkaammasta tarpeestani vain ”olla” (en silti usko, että tämä meni vanhemmiltani läpi hyvänä perusteluna lopettaa pianonsoitto). Mutta punaviini, eikö se jotenkin kuulu tähän täydellisen rentoutumisen pakettiin, pienessä mökissä, lumisessa Lapissa, kun ulkona paukkuu pakkanen (hyvä on, tänä vuonna paukkui tavallista vähemmän)?

Niin ajattelin ennen. Viisi vuotta sitten kuitenkin lopetin alkoholinkäytön kokonaan. Voi sanoa, että puolivahingossa (osallistuin tuttavan yllytyksestä YLE:n 100 päivää ilman viinaa -haasteeseen) ja pitkällisen prosessin tuloksena. Huomasin, että voinkin paremmin ilman punaviinilasillisia, joiden luulin tuovan elämääni pientä taikaa ja elintärkeitä rentoutumisen hetkiä. Ehkä ne joskus toivatkin, mutta kaikella on aikansa. Jälkiviisaana voin todeta, että päätös oli omalla kohdallani oikea, jopa yksi elämäni tärkeimmistä. Ollaan hyvin henkilökohtaisten ratkaisujen äärellä, eikä tässäkään asiassa ole yhtä oikeaa tapaa toimia. Samaan hengenvetoon on silti sanottava, että on ihmisiä, joille kyse ei ole enää elämäntapavalinnasta, vaan elämän ja kuoleman kysymyksestä.

On maanantai-ilta, ja naputtelen näitä sanoja lumettomassa Helsingissä. Takana on rentouttava viikko Lapissa, edessä tapahtumarikas työviikko. Lomat ovat ihania, mutta tärkeintä on silti hyvä arki.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Liisa

Pääkaupunkiseudun asiakaskoordinaattori

PS. Kiinnostuitko tipattomuuden kokeilemisesta? Käy tutustumassa Tipaton tammikuu -kampanjaan.