fbpx

Vapaa palsta vapaaehtoisille: Mielen siivousvinkkejä

Mielen siivousvinkkejä

Julkaistu 28.02.2024 | Vapaa palsta vapaaehtoisille

Mielen siivoaminen on välillä hyvä asia ja ajattelin jakaa muutamia vinkkejä, joilla itse olen saanut jäsenneltyä asioita päässäni. Se voi olla ihan mitä vain ja ehkä olet kokeillut jotain juttuja, mutta aina voi kokeilla myös uusia.

Joskus se voi olla kävelylenkki metsässä tai missä tahansa sopivassa paikassa. Poikani kuoleman jälkeen kävelin usein aamuisin yksin ja itkin samalla. Se oli vapauttavaa ja enkä välittänyt, vaikka joku näki minun itkevän.

Toinen minulle rakas ja tärkeä keino on aina ollut kirjoittaminen. Tämä pätee työasioissa, suruissa ja iloissa eli ihan missä tahansa jutussa. Rakastan kauniita muistikirjoja ja niillä onkin kaikilla joku erityinen merkitys. Eli kirjoitan eri kirjoihin eri aiheista esim. työasioille on omat muistikirjat ja muille taas omansa.

Kuvaaja lil artsy

Kirjoittaminen on vapauttavaa, kun voi antaa kaiken tulla, eikä tarvitse yhtään miettiä mitä kirjoittaa. Hyvä tapa tyhjentää pää ajatuksista on kirjoittaa joskus pelkkää tajunnanvirtaa. Silloin ei tarvitse välittää mitä tai miten kirjoittaa, antaa vaan pään tyhjentyä. Ideana on, ettei välitä välimerkeistä tai kirjoitusvirheistä, ei isoista tai pienistä kirjaimista vaan antaa kaiken tulla. Itse kirjoitan ns. aamusivuja tällä tavoin.

Päiväkirjan pitäminen on kivaa, sillä se on luotettava ystävä, jolle voi milloin tahansa kertoa mitä tahansa, se ei koskaan petä. Jos päätät kirjoittaa päiväkirjaa, niin sille pitää aina olla rehellinen, muutenhan se on sama kuin huijaisi itseään pasianssissa.

Minulle päiväkirjan pitäminen on ollut tärkeää lapsesta asti, se on minulle melkein kuin hengittäminen. Päiväkirjaa voi pitää tietokoneella tai kirjoittaa käsin, sillä ei ole väliä. Itse vaihtelen eri vuosina, mutta tykkään kirjoittaa enemmän käsin. Lisäksi se on hyvä tapa treenata käsialaa, joka on kohta katoavaa kansanperinnettä. Lisäksi aivot tykkäävät käsin kirjoittamisesta.

Yleensä rinnalla kulkee myös kiitollisuuspäiväkirja, jota kirjoitan käsin. Siihen kirjoitan juuri ennen nukkumaan menoa ja jos kirja ei ole ulottuvillani, niin sitten käyn päivän kiitollisuus asiat mielessäni läpi. Tämä voi kuulostaa kliseisestä, mutta kun on tehnyt sitä vuosia, niin se muuttuu rutiiniksi ja se antaa itselle myös paljon.

Onko nyt se hetki, että suot itsellesi ajan, jolloin voit miettiä elämää astetta syvemmin? Mitä olet saanut, mitä oppinut? Viime vuodet ovat olleet monella tavalla erikoisia ja se taitaa jatkua edelleenkin. Mieti mitä hyvää ja opettavaista ajassa on ollut vai onko?

Meidän kaikkien sisällä on viisaus, jota kuuntelemalla tiedämme, mikä on paras ratkaisu milläkin hetkellä. Tämä viisaus saattaa nykyisessä elämän menossa unohtua jonnekin, mutta tutkimalla ja tarkastelemalla itseään sen kyllä löytää. Löytäminen ei välttämättä ole pikamatka, vaan se on koko elämän pituinen taival, askel kerrallaan.

Me saatamme uhrata autolle enemmän aikaa ja huoltoa kuin omalle itsellemme. Meidän kehomme tarvitsee huolenpitoa, jota se saa hyvästä ja terveellisestä ravinnosta, liikunnasta, vitamiineista, riittävästä levosta sekä oikein hengittämisestä. Ne eivät kuitenkaan ole kaikille samat, vaan jokainen voi löytää itselleen sopivat tavat huoltaa itseään.

Yhtä tärkeää on myös meidän henkinen puolemme, joka sekin vaatii säännöllistä huoltoa ja hoitoa. Itselläni meni 30 vuotta ennen kuin ymmärsin asian tärkeyden. Toivonkin, ettei kenenkään tarvitsi kantaa turhaan taakkoja sisällä niin pitkää aikaa, sillä niitä voi myös jakaa.

Tämä on asia jonka aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä, joten toivottavasti jokainen löytäisi itselleen sopivan tavan millä pääsee alkuun. Eikä haittaa, jos heti ei onnistu, vaan aina voi kokeilla jotain toista vaihtoehtoa, ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Päivät on pidentyneet ja koko ajan mennään valoa kohti, jolloin ainakin minun on helpompi innostua myös uusista asioista.


Kirjoittaja: Tupu Utriainen

Olen kokemusasiantuntija, henkinen valmentaja, yrittäjä. Ennen kaikkea koen olevani kuitenkin nainen, äiti, aviopuoliso sekä mummo.

Vapaa palsta vapaaehtoisille on Naistenkartanon vapaaehtoisille tarjottava blogisarja. Blogisarjassa vapaaehtoiset pääsevät julkaisemaan ajatuksiaan blogitekstin muodossa.

Jos sinulla on kysyttävää tai haluaisit kirjoittaa Vapaa palsta -blogiimme, voit olla yhteydessä Tampereen seudun asiakaskoordinaattoriin: Saija Savolainen saija.savolainen@naistenkartano.com.