fbpx

Vapaa palsta vapaaehtoisille: Mitä se rakkaus oikein on?

Mitä se rakkaus oikein on?

Julkaistu 13.5.2024 | Vapaa palsta vapaaehtoisille

Tätä kysymystä on varmaan kysytty lukemattomia kertoja ja siihen on myös lukemattomia vastauksia.

Monesti me kuljemme koko elämän kädet ojossa odottaen, että joku antaisi meille sen. Odotamme sitä joltain ulkopuoliselta ihmiseltä tai joskus myös Jumalalta, mikä se kenellekin sitten on. Me haemme sitä turhaan kauempaa, kun se asuu meissä jokaisessa ihmisessä itsessään. Olen itsekin ollut joskus sellaisessa tilanteessa, itse asiassa etsin vuosia sitä.

Kuviteltu rakkaus

Välillä elämässä on vaiheita, jolloin yhteys rakkauteen on katkennut. Enkä tarkoita nyt pelkästään parisuhteen päättymistä, vaan se on voinut olla mikä tahansa isompi kriisi tai suru. Joskus täytämme omaa sisäistä tyhjyyttämme ja kuvittelemme kokevamme rakkautta, vaikka se ei sitä olisikaan.

Sitä voi joskus hakea myös alkoholista, huumeista, ruuasta tai vaikka suklaasta. Voimme korvata rakkaudettomuuden ajautumalla jatkuvasti huonoihin ihmissuhteisiin. Joskus syyt voivat olla kaukana lapsuudessa tai traumoissa joita elämässä on sattunut, mutta näin ei aina tarvitse olla.

Meillä on mahdollisuus saada rakkautta tasapuolisessa parisuhteessa, mutta myös ystävyyssuhteessa. Tosin rakkaus ei ole silloinkaan täysin vakaalla pohjalla, sillä se voi toisen toimesta loppua milloin vain, eli rakkaus on silloin ulkopuolisesta ihmisestä kiinni.

Universaali rakkaus

Universaali rakkaus ei ole riippuvainen mistään, vaan se on pyyteetöntä rakkautta, jonka jokainen voi tuntea sisällään. Tämmöinen rakkaus on vapauttavaa, sillä siihen ei liity mitään uhkia, on vain rakkaus. Tämmöinen rakkaus on vailla intohimoa eikä se ole riippuvainen mistään ulkopuolisista asioita, ihmisistä tai esineistä, on vain rakkaus.

Kun uskallamme luottaa itseemme ja opettelemme rakastamaan itseämme, niin alamme vetämään puoleemme samanlaisia ihmisiä. Voimme huomata, että ympärillämme onkin aitoja rakastavia ihmisiä.

Välillä on hyvä miettiä, miksi etsii jotain ihmistä vai etsiikö, turvanko takia? Välillä on hyvä olla itsensä paras ystävä ja olla itselleen rehellinen. Saatamme uskoa, että elämästä puuttuu joku pala, joka loksahtaisi paikalleen, jos se oikea tulisi jostain elämäämme? Joskus taas rankaisemme itseämme ajatuksilla, ettei rakkaus kuulu minulle, en ole tarpeeksi hyvä.

Minulla meni monta vuotta ennen kuin ymmärsin, että kaikki ansaitsevat rakkauden, mutta ensin piti opetella rakastamaan itseään. Piti antaa itselleen anteeksi asioita, sekä hyvästellä pelko ja häpeä.

Emme koskaan tule täydellisiksi, joten meidän täytyy oppia hyväksymään itsessämme olevat epätäydellisyydet. On mukavaa oppia itsestään myös erilaisia vahvuuksia ja osaamisia, mutta samalla oppii ymmärtämään nekin asiat, joissa on vielä kehitettävää. Näin oma itsetuntemus kasvaa koko ajan ja sitä myötä myös itsevarmuus.

Joskus puhumme itsestämme vähätellen ja soimaamme itseämme turhaan, se voi olla tapa, joka on jäänyt. Siitä kannattaa päästää irti ja alkaa kokeilemaan päinvastaista taktiikkaa. Itseä voi kehua ja voimme jutella itsellemme kauniisti ja kannustavasti.

Voitko rakastaa kaikkia

Sekin on rakkautta, kun kykenemme tuntemaan empatiaa ja rakkautta myös niitä kohtaa, jotka ovat joskus olleet ilkeitä ja loukanneet meitä. Samoin niitä kohtaan, jotka eivät pidä meistä syystä tai toisesta ja päinvastoin. Sydämen rakkaus vaatii anteeksiantoa.

Meillä kaikilla on puutteita ja heikkouksia tai joku luuranko kaapissa, mutta se ei tee kenestäkään huonoa ihmistä. Kun pystyy olemaan aito luonnollinen oma itsensä, niin silloin vetää puoleensa samanlaisia ihmisiä, energiat vaan kulkevat sillä tavoin.

Jos me teeskentelemme tai näyttelemme muuta kuin olemme, niin yhteys sydämeen on silloin katkennut ja vedämme puoleemme vääränlaisia ihmisiä. Tiedän mistä puhun, sillä näyttelin omaa elämääni kymmeniä vuosia.

Jos sinusta joskus tuntuu, ettet ansaitse rakkautta, niin unohda se ja ala tutkia tarkemmin mistä ajatuksesi johtuu. Kaikki ansaitsevat sen, sinä myös, mutta ensin sinun pitää rakastua itseesi.

Kirjoittaja: Tupu Utriainen

Olen kokemusasiantuntija, henkinen valmentaja, yrittäjä. Ennen kaikkea koen olevani kuitenkin nainen, äiti, aviopuoliso sekä mummo.

Vapaa palsta vapaaehtoisille on Naistenkartanon vapaaehtoisille tarjottava blogisarja. Blogisarjassa vapaaehtoiset pääsevät julkaisemaan ajatuksiaan blogitekstin muodossa. Teksteissä esitetyt näkökulmat ovat kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä edusta Naistenkartanon virallista kantaa. 

Jos sinulla on kysyttävää tai haluaisit kirjoittaa Vapaa palsta -blogiimme, voit olla yhteydessä Tampereen seudun asiakaskoordinaattoriin: Saija Savolainen saija.savolainen@naistenkartano.com.