fbpx

Vapaa palsta vapaaehtoisille: Tervetuloa vuosi 2024

Tervetuloa vuosi 2024

Julkaistu 19.01.2024 | Vapaa palsta vapaaehtoisille

Joka vuosi aloitan joulukuussa miettimisen siitä, mitä vanhasta vuodesta jätän taakse. Samalla mietin myös tulevaa. Mehän emme tiedä tulevaa, mutta jotain kannattaa silti pohdiskella.

Aloitan yleensä papereista, jotka voi heittää pois. Luen kirjoituksia, joita olen vuoden aikana kirjoitellut ja käyn siinä samalla mennyttä vuotta läpi. Katselen valokuvia ja poistelen sieltäkin turhat pois, kuvat kun ovat nykyisin puhelimessa.

Mietin samalla mistä haluan päästää irti? Onko se jokin tapa, toimintamalli tai ajattelumalli, josta haluan päästä eroon? Vai onko se jotain isompaa esim. jokin elämänmuutos? Aina kun jättää jotain vanhaa taakse saa uutta tilalle. Uutta energiaa, uusi tapa toimia, uusi harrastus tai vaikka uusi työ.

Yksi kolmannes ajasta

Kaikilla meillä on 24 tuntia vuorokaudessa, usein työ vie siitä yhden kolmanneksen ja toisen vie nukkuminen, joka on ainakin itselle tärkeä terveyteen vaikuttava asia. Mihin sitten käyttäisin tuon yhden kolmanneksen, joka on myös todella tärkeää aikaa. Ehkä sinäkin olet miettinyt samoja asioita.

Kuinka paljon annat aikaa itsellesi ja läheisillesi? Kuinka paljon voisit antaa siitä pyyteettömän hyvän tekemiseen esim. vapaaehtoistyöhön? Kuinka paljon aikaa haluat käyttää itsesi hyvinvointiin ja kuinka paljon itsesi kehittämiseen ja opiskeluun.

Me teemme satoja ehkä tuhansia valintoja päivittäin, joista osa liittyy ihan tavallisiin arjen asioihin ja kodin askareisiin. Sitten on asioita, jotka ovat meille tärkeitä ja rakkaita. Ne voivat liittyä harrastuksiin tai uusien asioiden opiskeluun, mutta myös sosiaalisiin suhteisiimme.

Ehkä uudenvuoden lupauksien sijaan voisit miettiä mille sanoa EI ja mille KYLLÄ. Olisiko mahdollista keskittyä määrän sijaan laatuun ja miettisit mitä sydämesi haluaa sinulle kertoa? Voisitko tehdä niitä asioita, joita oikeasti haluat ja sen verran kuin haluat?

Sydämen suunnan näyttäjä

Sankristin kielessä on sana SANKALPA joka tarkoittaa päättäväisyyden harjoittamista tai sydämen suunnan näyttäjää. Se voi olla yksi lyhyt positiivinen lause ja tämä sydämen suunnan näyttäjä löydetään eli sitä ei keksitä.

Jos kuljet sitä polkua mitä oma sydämesi viitoittaa, niin silloin ei ole mitään hätää, sillä se ei ohjaa koskaan väärin. Se vaatii kuitenkin kuuntelua, sillä mieli pitää huolen siitä, että välillä mennään harharetkille, toki tarvitsemme myös mieltä välillä.

Sydämesi äänen kuuntelu voi tuntua ensin vaikealta, mutta se on tapa, jonka oppii harjoittelemalla. Eniten harjoittelua vaatii, että uskallat luottaa siihen mitä kuulet. Pikkuhiljaa saatat huomata itsessäsi sellaista herkkyyttä, johon et aiemmin ole kiinnittänyt huomiota, vaikka se on aina sinussa ollut.

Voit olla samaan aikaan herkkä ja voimakas. Jos meditointi on sinulle tuttua, niin voit kokeilla sitä avuksesi. Yhtä hyvin voit kuunnella sydäntäsi luonnossa liikkuen. Voit ihmetellä avaruutta, tähtiä, kuuta ja aurinkoa. Voit kuulostella ja katsella tätä ihmeellistä maailmankaikkeutta, jonka pieniä palasia me kaikki olemme.

Voit kirjoittaa itsellesi tuon sanan tai lauseen ja pitää sitä jollain tavoin mukana koko vuoden. Itselleni vuoden sanaksi valikoitui ”kuuntelu”, joka tarkoittaa minulle monia asioita. Se on liimattuna kännykän taakse, tietokoneeseen sekä työpöytäni eteen, eli en pääse siitä eroon.

Palkinto tulee myöhemmin

Huomaat jossain vaiheessa, että ymmärrät hiljaisuuden ja rauhan eri avoin kuin aiemmin. Löydät ennen pitkää sieltä myös turvan, se on aina siellä. Sisäisen hiljaisuuden kuuntelu on kaunista ja se on erilaista kuin kuunnella hiljaisuutta ympärillämme.

Se rauha, joka on sydämessäsi, rauhoittaa koko olemuksesi. Se on olotila, joka kertoo sinulle, että kaikki on hyvin. Jossain vaiheessa myös mieli antaa periksi, eikä se koko ajan kapinoi vastaan. Eli palkinto tulee tässäkin asiassa myöhemmin.

Oman sydämen äänen kuuntelu on järkevää ja tervettä. Sydämessäsi asuu ääretön voima ja kun olet kuullut sen sykkeen hiljaisuudessa, niin ymmärrät että siellä on kaikki – ennen kaikkea suuri rakkaus.

Minä jään odottamaan mitä vuoden sana on saanut minussa aikaan, mutta kärsivällinen pitää olla, sillä aikaa siihen menee vuosi. Sen jälkeen tarkastelen asiaa tarkemmin. Eli mitään lupauksia en ole tehnyt, vain tämä yksi sana seuraa minua tämän vuoden.

Vuosi 2024 on myös numero kahdeksan, joka on äärettömyyden luku, joten vuosi on äärettömyyden vuosi. Mitä ikinä tämä vuosi tuo sinulle tullessaan, ota kaikki vastaan sellaisena kuin se tulee, tervehdi vuotta sydän auki uteliaana.

Toivon sydämestäni, että tänä vuonna maailman isojen asioiden äärellä löytyisi myös rauha ja rakkaus.


Kirjoittaja: Tupu Utriainen

Olen kokemusasiantuntija, henkinen valmentaja, yrittäjä. Ennen kaikkea koen olevani kuitenkin nainen, äiti, aviopuoliso sekä mummo.

Vapaa palsta vapaaehtoisille on Naistenkartanon vapaaehtoisille tarjottava blogisarja. Blogisarjassa vapaaehtoiset pääsevät julkaisemaan ajatuksiaan blogitekstin muodossa.

Jos sinulla on kysyttävää tai haluaisit kirjoittaa Vapaa palsta -blogiimme, voit olla yhteydessä Tampereen seudun asiakaskoordinaattoriin: Saija Savolainen saija.savolainen@naistenkartano.com.