fbpx

Vapaaksi uskomusten kahleista – kohti omaa voimaa

Vieraskynäblogi – julkaistu 16.4.2021

Pienenä lettipäisenä tyttönä minusta tehtiin voimaton, enkä kyennyt puolustautumaan. Koin häpeällisen traumakokemuksen, kun fyysistä koskemattomuuttani loukattiin tavalla, jota en voinut ymmärtää. Kokemuksestani seurasi voimakas häpeän tunne, jota kannoin mukanani pitkään aikuisikään saakka. Häpeäni piiloutui erilaisten uskomusten ja toimintamallien taakse. Se verhoutui piilotettuun vihaan, suorittamiseen ja täydellisyyden tavoitteluun.

Ihmettelin usein, miksi ajauduin helposti paniikkiin muita nopeammin ja miksi minulla ilmeni monenlaisia pelkotiloja, jota pyrin piilottamaan rohkean tai jopa uhkarohkean toimintani alla. Peitin rohkeudella pelkoni sekä häpeäni, jota en osannut kohdata ja ymmärsin vasta jälkeenpäin paenneeni vuosikymmeniä kohtaamattomien tunteiden kautta myös itseäni ja todellista voimaani.

Elämää kahlitsevan häpeän takana ovat usein lapsuutemme traumaattiset kokemukset. Meillä monilla on pieniä tai suuria trauman kokemuksia, joka ovat jättäneet jäljen niin mieleen kuin kehoon. Usein lapsuudessa syntynyt häpeänkokemus on rakentanut ympärilleen myös uskomuksia, jotka voivat kahlita vielä aikuisiällä elämää. Häpeä voi näyttäytyä esimerkiksi riittämättömyytenä ja arvottomuutena. Toisinaan häpeä on myös painautunut niin syvälle tiedostamattomaan mieleen, ettemme edes tunnista sitä. Häpeätutkijat puhuvat siitä, miten joku sana, tapahtuma, haju tai maku voi laukaista meissä häpeän tunteen, vaikkemme ymmärrä syytä siihen. Silloin puhutaan häpeänappulasta. Meillä kaikilla onkin omat häpeänappulamme, joita painamalla toiset saavat meidät tuntemaan ja reakoimaan.

Aina on mahdollista löytää uusi suhde itseen, omaan ajatteluun ja tunteisiin

Itse löysin lähes 40-vuotiaana omat häpeänappulani ja siihen liittyneet uskomukset NLP:n ja kehotietoisuus- sekä rentoutusharjoitusten avulla. Onneksi näin, sillä nyt olen saanut yli 12 vuotta tutkia, purkaa ja valmentaa näitä meitä kaikkia koskevia ajattelumalleja, uskomuksia sekä uskomuksiin usein yhdistyneitä piilotettuja tunteita. Aikaisemmin elämässäni juuri häpeä sai aikaan sen, ettei asioista uskaltanut puhua, ja samalla se sulki oman ääneni ja voimani.

”Se mitä on takanamme ja se mitä on edessämme on pientä siihen verrattuna, mitä on sisällämme.”– Oliver Wendell Holmes

Häpeän tutkija Brené Brown on laatinut laajan tutkimustyön pohjalta seuraavan häpeän määritelmän: ”Häpeä on voimakkaan kipeä tunne tai uskomus siitä, että koemme olevamme viallisia ja siksi liian arvottomia saamaan osaksemme rakkautta ja kuuluaksemme joukkoon.”

Me kaikki olemme kuitenkin rakkauden arvoisia. Luottamus rakkauteen ja arvokkuuteen saattaa joskus majailla vuosikymmenien uskomus- ja tunnekahleiden takana. Silloin on tärkeää kääntyä syvemmälle omaan itseensä löytääkseen oman arvonsa. Se, että oppii rakastamaan itseään, olemaan kiitollinen elämästään ja löytämään oman voiman, vaatii toisinaan varjojen kohtaamista sekä kivun ja haavoittuvuuden tutkimista. Se on kuitenkin kaiken sen vaivan arvoista. Palkintona voi olla yhteys johonkin suurempaan, oman sisäinen voiman löytämistä, vapauden saavuttamista ja uskomusten kahleista irtaantumista.

Mitä enemmän olen itse harjoitellut häpeän tunteen kohtaamista, sitä enemmän olen vapautunut häpeään liittyvistä uskomuskahleista. Häpeän kohtaaminen on tuonut elämääni jotain sellaista vapautta, jota en aikaisemmin ymmärtänyt olevan olemassakaan. Minulle tuo vapaus tarkoittaa sisäisen voiman löytämistä kaiken oman keskeneräisyyden ja haavoittuvuuden keskeltä.

Tämän hetkisessä maailmassa, kun epävarmuus on ympärillämme jatkuvasti, juuri keskeneräisyyden hyväksyminen on tärkeä voimavara meille kaikille. Se että luottaa elämään ja lepää keskeneräisyydessä ei ole lainkaan niin helppoa arjen tekoina kuin sanoina. Liiallisesta kontrollista irtipäästäminen ja minälempeyden lisääminen vaatii usein juuri uskomuskahleista kuoriutumista ja oman voiman vahvistamista.

Vahvista omaa voimaa

  1. Hengitys on tärkein avain oman voiman heräämiseen – siispä pysähdy ja hengitä tietoisesti mahdollisimman monta kertaa päivän aikana.
  2. Tarkkaile ajatuksiasi. Mielen sisäinen tarina kertoo uskomuksista. Tutustu ajatuksiisi ja opettele kuuntelemaan mielen sisäistä tarinaasi.
  3. Kohtaa ja hyväksy tunteesi. Pidä tunteiden kohtaamishetkiä itsesi kanssa viikoittain – Pysähdy myös niiden vaikeiden tunteiden äärelle.
  4. Luo hyvä sisäinen tila. Kehitä säännöllinen hyvinvoinnin rutiini, jolla johdat omaa energiaa ja luot oman hyvän sisäisen tilan päivittäin.
  5. Pura vanhoja ja rakenna uusia uskomuksia. Tutustua aikuisiän identiteettiisi ja siihen kytkeytyneisiin uskomuksiin.
  6. Löydä oma voima. Rohkeasti oman elämän eläminen on jokaisen oikeus. Sinä olet juuri riittävä, arvokas, ainutlaatuinen sekä tärkeä. Sinä olet Sinä!

Pysyvä intohimo minussa. Juuri näin olen halunnut elää. Ei hukattua hetkeä, täysi tunne seurana, olen tässä, olen nyt, en toivo mitään. – Eeva Kilpi

Jaana Hautala
www.oivaltamaan.fi


Voit kuulla lisää uskomuksista vapautumisesta to 29.4. klo 18-19.30 webinaarissa “Vapaudu uskomusten kahleista – löydä oma sisäinen voimasi”.

Lisätietoja webinaarista