fbpx

Aliarvostettu herkkyys

Julkaistu 24.10.2019

Ylen toimittaja Jenny Lehtinen totesi hiljattain ADHD-diagnoosiinsa viitaten, että ” [s]e, mikä on normaalia, on aina kulloisenkin ajan ja yhteisön sopimus. Voi olla äärimmäisen brutaali kokemus, jos normaalin ulkopuolelle jäävää ihmistä yritetään änkeä sinne väkisin.”[i] Myös herkkyys on ominaisuus, jonka arvostus on vaihdellut ajassa ja paikassa. Itse olen kasvanut kulttuurissa ja yhteiskunnallisessa ilmapiirissä, jossa opin nopeasti, että ”liiallinen” herkkyys on heikkoutta. Tällainen kulttuurinen arvottaminen tuottaa monessa herkäksi itsensä kokevassa erilaisuuden ja ulkopuolisuuden tunteita. Erityisherkkyyttä tutkinut psykologian tohtori ja psykoterapeutti Elaine N. Aron kiteyttää oman kokemuksensa näin: ”Luulin, että minussa oli jotain vikaa.”[ii] Tähän kokemukseen voin helposti yhtyä.

Herkkyys on Aronin mukaan normaali ja periaatteessa täysin neutraali hermostollinen ominaisuus, josta on sekä etua että haittaa. Ihmiset ovat erilaisia, myös herkkyydeltään. Ongelmaksi tämä muodostuu, jos herkkyyden kaltainen ominaisuus nähdään yksipuolisesti negatiivisessa valossa. Kuten Aron kirjoittaa,”[herkkä] ihminen tiedostaa ympäristönsä vivahteita, mistä on paljon etua monissa tilanteissa.”

Herkkyys ei ole sukupuoleen sidottu ominaisuus. Naistenkartano järjestää ensimmäistä kertaa kaikille sukupuolille avoimen maksuttoman yleisöluennon yhteistyössä HSP – Suomen Erityisherkät ry:n kanssa Tampereen Pääkirjasto Metsossa tiistaina 29.10.2019 klo 18.00-19.30. Vieraanamme on tuolloin terapeutti ja tietokirjailija Marika Rosenborg, joka lähestyy herkkyyttä tunteiden näkökulmasta aiheellaan Tunteet ovat tietoa itsestämme – herkkyys vahvuutena. Luento on katsottavissa myös Aamulehden live-lähetyksenä, ja samaa teemaa käsitellään Helsingin syksyn viimeisellä yleisöluennolla 28.11. Myös Helsingin luento järjestetään yleisön pyynnöstä ja ennakkotiedoista poiketen yhteistyössä HSP – Suomen Erityisherkät ry:n kanssa ja on maksuton ja avoin kaikille sukupuolille.

Lämpimästi tervetuloa!

Liisa
Asiakaskoordinaattori, pääkaupunkiseutu

[i] YLE (2019) https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/10/16/jenny-lehtinen-valehteli-sairastavansa-syopaa-koska-rehellinen-vastaus-havetti

[ii] Aron, Elaine N. (2013) Erityisherkkä ihminen. Helsinki: Nemo.