fbpx

Arvokas aggressio

Vieraskynäblogi – julkaistu 29.3.2021

Mikä saa meidät liikkumaan elämässä kohti sitä hyvää mitä tarvitsemme ja haluamme? Mikä auttaa meitä ilmaisemaan toisille missä rajamme kulkevat ja puolustamaan niitä? Mikä voi synnyttää väkivaltaa, tuhoa ja inhimillistä kärsimystä? Suuri, kaunis ja pelottava aggressio.

Monia naisia on lapsuudessaan opetettu olemaan kilttejä. Raivarit eivät kuulu hyvän tytön kuvaan ja siten ovat useat naiset oppineet piilottamaan aggression syvimpiin sopukoihinsa. Valitettavasti samalla on opetettu piilottamaan myös itsensä puolella olemisen taito ja omien rajojen puolustaminen.

Aggressio ei kuitenkaan valitettavasti sammu sillä, että sen tukahdutamme. Se kytee vahvana ja löytää muita keinoja ulos. Väkivalta voi kohdistua itseen tai purkautua mielenterveysongelmina. Voimme ilmaista aggressiota epäsuorasti ja katkeruuden sävyttämänä. Pahimmassa tapauksessa pitkään pullotettu aggressio räjähtää hallitsemattomasti väkivaltana.

Uskaltaisimmeko katsoa aggressiota silmiin ja kuunnella mitä kerrottavaa sillä on meille? Viesti ei aina ole se mitä toivomme, mutta pyrkii hyvinvointiin. Aggression voi ajatella olevan se raadollisen rehellinen ystävä. Aina sinun puolellasi, mutta kertoo liian suoraan mielipiteensä asioistasi. Joskus voi myös tuntua helpommalta vaimentaa tämä vaativa ystävä.

Jos on pitkään tottunut painamaan aggression tunteita alas, voi sen kohtaaminen olla pelottavaa. Se on kuin täynnä myrkkyä oleva kirstu jota emme halua avata, sillä pelkäämme että emme saa sitä enää kiinni. Monesti ajatellaan, että aggressio saa meidät toimimaan arvojamme vastaan. Emme kuitenkaan voi elää arvojemme mukaista elämää ilman aggressiota. Aggressio pistää meidät liikkeelle ja saa meidät puolustamaan itsellemme tärkeitä asioita.

Rohkeus pysähtyä aggression ääreen ja vastuun ottaminen omista tunteistaan ovat ensisijaisen tärkeitä. Vain silloin voimme olla lempeitä ja rakastavia muita kohtaan, kun olemme kuunnelleet ensin omia tarpeitamme. Voimme antaa luvan aggression kulkea lävitsemme siinä missä muutkin tunteet. Vain jos sallimme sen tulla, sallimme sen myös poistua.


Kirjoittaja: Laura Maatraiva, Ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntijoita Maria Akatemiassa

Lisää aiheesta voi kuulla webinaarissa Raivosta riekaleina? Naisen aggression rakentava ja tuhoava voima tiistaina 6.4.2021 klo 18.00-19.30.