fbpx

Sukuni naiset ja seksuaalisuus

Sukuni naiset ja seksuaalisuus

Vieraskynäblogi | Julkaistu 4.3.2023

Me kaikki kannamme sukumme perintöä itsessämme, niin taakkoja kuin voimavarojakin. On lahja itselle, tuleville sukupolville sekä jo edesmenneille, ajoittain pysähtyä tämän aiheen äärelle ja tutkia mitä juuri minä kannan mukanani, mitä voisin jättää matkastani pois ja mitä otan mukaani elämäni varrelle.

Ylisukupolvisuus näyttäytyy meissä ihmisissä eri tavoin, niin fyysisellä, psyykkisellä kuin sosiaalisellakin tasolla. Osasta niistä me olemme tietoisia, osa jää tietoisen mielen tuolle puolen. On elämän lohdullisuuden luonne, että aina me jotakin pystymme elämämme aikana oikaisemaan ja osan taas ylisukupolvisista taakkasiirtymistä siirrämme eteenpäin, tuleville sukupolville.

Jokainen nainen on ns. aikakautensa ja kulttuurinsa muovaama. Näkemyksemme seksuaalisuuteen on myös muuttuva, sillä asenteet, ilmapiiri ja tieto on täysin toisenlaista tässä hetkessä kuin äidin, isoäidin tai isoisoäidin elämän aikana.

Psykoanalyytikko Martti Siirala on kiteyttänyt hienosti ylisukupolvisen siirtymän:

”Se mikä ei tule yhdessä jaetuksi, tulee jonkun kannettavaksi – taakkasiirtymäksi.”

Kuvaaja Artem Podrez

Seksuaalisuus ylisukupolvisuudessa

Ylisukupolvisuus elää meissä myös seksuaalisuuden osa-alueella, sillä seksuaalisuus on osa meitä, syntymästä kuolemaan. Se kuinka seksuaalisuuteen on suvun historiassa suhtauduttu voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka kannamme kehoamme, millainen minäkuva itsellä on, millainen nais/mies tasapaino suvussa on ja kuinka suhtaudumme ylipäätään itseemme seksuaalisena olentona. Sukujemme naisten tarinat näkyvät myös siinä, millä tavalla olemme naisina ja äiteinä ja kuinka rakennamme suhteita toisiin ihmisiin, millaisena näyttäydymme esimerkiksi romanttisissa suhteissa.

Itselleni tämä aihe on ollut jo vuosia mielenkiinnon kohteena, sillä olen ollut tietoinen nuoresta aikuisesta saakka oman äitini naissukulinjan haasteista naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyen. Olen kokenut sisäistä tarvetta tutkia tätä asiaa, kuinka se on näyttäytynyt itsessäni ja miten voin tarvittaessa oikaista ylisukupolvisia taakkasiirtymiä, jotta itselläni sekä tyttärilläni olisi kevyempi kulkea. Olen myös pohtinut, kuinka hyödyntää naissukulinjani vahvuuksia omassa elämässä, sillä niitäkin löytyy jokaisesta suvusta, uskon että myös seksuaalisuuteen liittyen. On mielenkiintoista sijoittaa sukuni naisten vaiheita omalle elämänjanalleni, havaita yhtymäkohtia elämänspiraalissa.

Henkilökohtainen mielenkiintoni ylisukupolvisuutta kohtaan johdattikin minut aikoinaan opiskelemaan vyöhyketerapiaa ja sittemmin seksuaaliterapiaa. Näitä ammatteja harjoittaessani olen nähnyt lukuisia seksuaalisuuteen liittyviä ylisukupolvisia siirtymiä, jotka elävät elämäänsä ihmisen kehossa ja mielessä, esimerkiksi erilaisia fyysisiä/psyykkisiä haasteita elämässä ilmentäen, uskomuksia nautintoon liittyen ja häpeää omaa kehoa kohtaan. Olen myös todistanut monta hetkeä, jolloin jokin, jo unohdettu, on kohdattu ja näin ollen vapautettu sukulinjan ketjusta. Suvun naisten tarinoiden kohtaaminen sisältää aina ihmisen kasvua ja kehitystä eteenpäin vieviä asioita, sillä ne voivat antaa ymmärrystä tähän hetkeen ja omaan sisäiseen itseen.


Kirjoittaja: Emma Hietanen, erityistason seksuaaliterapeutti, seksuaalineuvoja, vyöhyketerapeutti ja sairaanhoitaja.

Lisää aiheesta voi kuulla Emman ja Naistenkartanon yhteisessä webinaarissa Sukuni naiset ja seksuaalisuus ti 12.3.2024 klo 18.

Lue lisää webinaarista