fbpx

Itseni kanssa läsnä – toiminnalliset menetelmät apuna arjessa

Julkaistu 26.9.2019

Eräs Naistenkartanolta paljon toivottu toiminnan muoto ovat olleet erilaiset toiminnalliset menetelmät kuten hiljentymiseen ja rauhoittumiseen tähtäävät tuokiot. Kiireisen arjen keskellä varmasti moni meistä kaipaa työkaluja rauhoittumiseen ja mielen “nollaamiseen”. Yleisöluentojen oheen olemme rakentamassa säännöllisiä toiminnallisia työpajoja, ja tällä viikolla järjestämme peräti kaksi tilaisuutta: Mindfulness – työpajan NOVAT – ohjelmassa mukana oleville naisille Helsingissä sekä avoimen toiminnallisen luennon kehon ja mielen yhteydestä Tampereella.

Helsingin työpajan vetäjä Kati Reijonen kuvaa mindfulnessiä – jota hän itse kutsuu läsnäykseksi – seuraavalla tavalla:

Läsnätessä kuulee soman kuiskaavaisen äänen hiljaisuuden kaaoksessa. Kaikki suomalaiset tunnistavat raukean sulautumisen saunankiukaasta nousevaan vesihöyryyn, sen tunteen, kun keho tuntuu liian raskaalta, jotta sitä jaksaisi liikuttaa eikä päässä ole yhtään ajatusta. Se juuri on läsnäystä. Läsnäystä on myös hiihtolenkin jälkeinen hikinen uupumus ja jouluaaton iltapäivän sinisyys. Läsnäys on kiireettömyyttä.”

Monet saattavat ajatella, että mindfulness on silkkaa huuhaata. Menetelmää on kuitenkin tutkittu todella runsaasti niin kansainvälisesti kuin Suomessakin ja sen toimivuudesta on vahvaa tieteellistä näyttöä. Keskeisimmistä tutkimuksista voi lukea vaikkapa täältä. Pähkinänkuoressa mindfulness voi parantaa keskittymiskykyä, auttaa luovassa ongelmanratkaisussa, kehittää mielen joustavuutta eli resilienssiä sekä auttaa stressinsäätelyssä.

Tampereella pidettävän toiminnallisen luennon teemana on “Kehon tie mielen rauhaan” ja vetäjänä on Anna Suomi. Myös kehon ja mielen välistä yhteyttä on tutkittu paljon, ja on muun muassa todettu, että näiden yhteyksiä terveyteen ja hyvinvointiin ei vielä huomioida riittävästi.

Anna Suomi kuvaa toiminnallisen luennon sisältöä seuraavalla tavalla: Keho on paras ystäväsi. Se muistaa koko elämäsi. Kaikki kolhut ja muistot, jotka ovat jättäneet jälkensä. Kehosi suojelee sinua parhaansa mukaan. Se sulkee sisäänsä tunteet, joita et ole osannut tai voinut tuntea. Samalla kaikki nuo piilotetut tunteet rajoittavat elämääsi monella tavalla. Olet saattanut etsiä vastauksia elämäsi kysymyksiin mielestäsi löytämättä niitä. Sydämesi tietää vastaukset, mutta järki estää sinua kuulemasta niitä. Voit löytää oman polkusi, kun opit hiljentämään mielesi ja kuuntelemaan kehosi viestejä – tekemällä, kokemalla ja tuntemalla. ”

Toivomme, että toiminnalliset tuokiomme kiinnostavat myös sinua. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja toiveita, millaisia tuokioita toivoisit meidän järjestävän. Me teemme tätä työtä sinua varten.

Annina