fbpx

Vapaa palsta vapaaehtoisille: Joulun voi ottaa vastaan rauhallisesti

Joulun voi ottaa vastaan rauhallisesti

Julkaistu 19.12.2023 | Vapaa palsta vapaaehtoisille

Nyt on taas se aika vuodesta, kun kaikilla on kiire, mutta mistä se tulee ja minne meillä oikeastaan on kiire? Pelkkä sana ”joulu” saa jo monet ihmiset stressin partaalle ja he ovat ihan varmoja, etteivät ehdi tehdä kaikkea sitä mitä pitäisi.

Mutta mitä sitten pitäisi tehdä ja kuka sen on määrännyt? Oikeasti ei kukaan, olemme itse luoneet sen kiireen ympärillemme.

Mainokset näyttävät meille kuvia upeista kodeista ja täydellisistä kodinhengettäristä, jotka loihtivat hetkessä ympärilleen satumaisen joulun. Voimme vain kuvitella jouluherkkujen tuoksun ruudun välityksellä, jotka jokainen tietenkin tekee alusta asti itse. Ja kun katsoo mainoksia, niin herkkuja on tietenkin niin paljon, että pöydät notkuvat niiden painosta.

Lisäksi mainokset näyttävät meille toinen toistaan isompia ja kalliimpia joululahja toiveita ja paketteja. Ja etenkin joulun aikaan mainokset on tehty sellaisiksi, että myös lapset huomaavat ne. Mutta onko joulun pakko olla sellainen vai voisiko joulunkin ottaa rennommin?

Kaikkien ei ole pakko tehdä kaikkia jouluruokia itse, jos ei ehdi, halua tai osaa. Lanttulaatikkoa ei ole pakko olla ollenkaan, jos sitä ei syö kukaan, muuten kuin muodon vuoksi. Kinkun ei ole pakko painaa 10 kg, vaikka se on aina ollut sellainen.

Useimmilla perheillä on joitain jouluperinteitä, joita on ihana säilyttää sukupolvelta toiselle, mutta aina voi luoda myös uusia perinteitä. Voisiko vähemmän olla enemmän nimenomaan ruuan ja lahjojen suhteen? Voisiko isojen kalliiden pakettien sijasta ollakin pienempiä ja halvempia? Voisiko lahjat ollakin tavaroiden sijasta aineettomia lahjoja?

Jos aika on kortilla, niin voisiko sen käyttää kaikkien kanssa yhdessä? Tehdä ruokia yhdessä koko perheen kanssa, niin ettei kaikki ole yhden aikuisen varassa. Kuusen koristelun voi antaa lasten huoleksi, ei sen niin väliä, vaikka kaikki ei olisi symmetrisesti järjestyksessä. Eikä joka vuosi ei ole pakko ostaa uusia koristeita, vain siksi, että joku on keksinyt joka vuodelle uuden trendi värin.

Voisiko laatikot ostaa valmiina ja tehdä koristeita perheen kanssa yhdessä? Kun se joulu vihdoin tulee, niin sitten voisi vain olla. Joku nauttii yhdessä olosta ja joku tykkää olla yksin, sillä kaikki eivät kaipaa ympärilleen sen enempää sukua kuin ystäviäkään.

Jospa jokainen voisi viettää sellaisen joulun kuin itse haluaa ja jokainen saisi tehdä niitä asioita, jotka ovat itselle merkityksellisiä. On myös lupa olla tekemättä mitään, jos siltä tuntuu.

On hyvä muistaa, ettei meidän yhteiskuntamme pyörisi, jos osa ihmisistä ei olisi töissä myös jouluna. Osa haluasi ehkä olla vapaalla, mutta pyhät ovat usein merkittävä lisä palkkaan, joten se on hyvä syy olla töissä.

Joulu ei ole kaikille myöskään aina ilon juhla, vaan joskus se voi olla surullisen yksinäinen. Joskus lapset ovat joulun vain toisen vanhemman luona, joko yhteisestä päätöksestä tai muista syistä. Välimatkat voivat olla pitkiä ja ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita, mutta onneksi nykyisin on paljon laitteita, joiden kautta voi pitää yhteyttä.

Tunnetko ehkä jonkun yksinäisen ihmisen, jonka voisit pyytää teille syömään? Näitä ihmisiä voi olla kenen tahansa naapurissa, yhteisissä harrastuksissa tai työkavereissa. Kysyminen ei vaadi paljoa ja melko varmasti se ilahduttaa, vaikka hän ei ottaisi kutsua edes vastaan.

Siitä jää tunne, että joku välittää ja välittäminen on lähimmäisen rakkautta. Niin kovin pienillä asioilla voi tehdä hyvää muille.

Lapsia voi opettaa jo pienestä siihen, että he voivat luopua jostain omista tavaroista, vaatteista ym. ja pakata lahjaksi niille lapsille, jotka eivät ehkä saisi muuten lahjoja ollenkaan.

Aina voi leipoa yksinäiselle naapurille kakun tai leivän ja käydä tervehtimässä ihan ovella asti. Joku lahjoittaa rahaa keräyksiin ja se on hyvä asia, jos siihen on varaa. Aikaa voi antaa osallistumalla vapaaehtoiseksi erilaisiin tapahtumiin, joita järjestetään myös jouluna.

Monissa yrityksissä monet saavat ruokalahjoja, suklaata ja lahjakortteja. Usein nämä ihmiset ovat sellaisia, jotka eivät niitä tarvitse, joten kukaan ei estä lahjoittamasta niitä eteenpäin niille ihmisille joille apu on tarpeen.

Oma jouluni on tänä vuonna hyvin erilainen kuin koskaan ennen. Vuosi sitten marraskuussa mieheni sairastui syöpään, eikä hän pystynyt syömään jouluna mitään suun kautta, enkä jaksanut panostaa myöskään omaan jouluateriaani. Joulukuusen olin kuitenkin koristellut ihan överisti, jotenkin se oli minulle siinä hetkessä tärkeää. Paljon koristeita ja valoa.

Tänä jouluna otamme molemmat lunkisti kotona, syömme toki hyvää ruokaa, mutta emme stressaa mistään. Olemme vain kiitollisia siitä, että kaikki on nyt hyvin ja meillä on yhteinen joulu. Elämässä ei koskaan tiedä mitä huominen tuo, joten kannattaa tehdä tänään kaikkea sitä mistä nauttii.

Pysähdy, kuuntele ja kysy itseltäsi mikä on oikeasti tärkeää? Nauti talvisesta luonnosta, lumesta, metsästä ja saunasta. Kuuntele joululauluja ja laula mukana. Tee jäälyhtyjä, koristele pihakuusi tai tuo kuusi sisälle.

Jos olet aina miettinyt, että haluat olla joulun jossain lämpimässä, tilaa matka nyt. Ehkä olet haaveillut valmiista joulusta hotellissa tai risteilyllä, joten toteuta toiveesi. Jos rakastat joulua ja haluat tehdä kaiken alusta loppuun asti itse, tee se ja nauti siitä.

Missä ikinä oletkin, niin toivotan sinulle sydän lämpöiset joulu terveiset, sekä rauhallista joulua ja uskon, että sinäkin toivot ensi vuodelle rauhaa koko maailmaan.


Kirjoittaja: Tupu Utriainen

Olen kokemusasiantuntija, henkinen valmentaja, yrittäjä. Ennen kaikkea koen olevani kuitenkin nainen, äiti, aviopuoliso sekä mummo.

Vapaa palsta vapaaehtoisille on Naistenkartanon vapaaehtoisille tarjottava blogisarja. Blogisarjassa vapaaehtoiset pääsevät julkaisemaan ajatuksiaan blogitekstin muodossa.

Jos sinulla on kysyttävää tai haluaisit kirjoittaa Vapaa palsta -blogiimme, voit olla yhteydessä Tampereen seudun asiakaskoordinaattoriin: Saija Savolainen saija.savolainen@naistenkartano.com.