fbpx

Löydä äänesi voima

Löydä äänesi voima

Vieraskynäblogi | Julkaistu 29.8.2022

Missä kaikissa tilanteissa arjessasi käytät äänesi? Päivittäin puhutaan töissä asiakkaille, vaihdetaan kuulumisia kavereiden kanssa, onnitellaan sukulaisemme syntymäpäivästään. Lauletaan jouluna joululauluja. Lauletaan juhlissa, olohuoneen keskellä, kun imuroidaan, tai vaikka suihkussa. Äänellä nauretaan, itketään, riidellään, rakastetaan.

Silti monet ihmiset tuntevat häpeää omasta äänestään, äänen sävystä tai äänialasta. Laulutunnille lähteminen tuntuu isolta haasteelta, vaikka harrastus kiinnostaisi. Laulun ilo häviää ja jopa puhe muuttuu hiljaiseksi.

Laulu pidetään yleisesti taiteellisena taitona. Joskus puhutaan myös “lahjasta”, timantista, joka loistaa, kun ääni soi. Mutta laulu ei ole “erikoistaito”, se on tavallinen taito, jonka jokainen meistä voi harjoitella ja kehittää. Laulu on puheen jatkumo. Se on tarinankerrontaa. Se on osa meidän jokaisen olemusta.

Laulaminen on kunnon jumppaa. Se on prosessi, joka vaatii keskittymistä ja aktiivisuutta kehossa. Mitä enemmän laulutekniikka kehittyy, sitä enemmän myös selkälihakset, syvät vatsalihakset ja lantionpohjan lihakset vahvistuvat. Hengitys, joka on laulun A ja O, voidaan hallita paremmin, hengityksen kulku tunnetaan selkeästi kehossa. Ajan myötä ryhti tulee paremmaksi ja puheääni on terveellisempi. Ääni saa voimaa.

Laulutunneilla käytetään hengitysharjoituksia, kehollisia harjoituksia ja ääniharjoituksia. Harjoitukset ovat joskus rauhoittavia, esimerkiksi yksinkertaiset rintakehää ja kylkiä avaavat venytysharjoitukset. Joskus niillä herätetään aktiivisuutta kehossa, esimerkiksi kävely huoneessa tai “hulavyö” liike. Usein harjoitusten luonne perustuu puheeseen tai erilaisiin äänteisiin. Äänellä leikitään, nauretaan ja muistetaan, että laulaminen on hauskaa. Tämä prosessi auttaa meitä suhtautumaan kehoomme myötätuntoisesti.

Samalla laulaminen antaa mahdollisuuden käsitellä ja ilmaista tunteitamme persoonallisesti. Esimerkiksi tekstin käsittelyn avulla opitaan muuttamaan puhetta laulumelodiaksi ja antamaan merkitystä sanoille, joita ilmaistaan musiikillisesti vakuuttavasti. Improvisaatioharjoituksilla taas opitaan heittäytymään ja eläytymään tarinankertojan rooliin. Ajan myötä itsevarmuus kehittyy ja on helpompaa esimerkiksi puhua kokouksessa tai esiintyä kaverin häissä.

Mikäli sinäkin haluat kehittää kehosi hyväksyntää ja lempeää suhdetta kehosi kanssa, tule rohkeasti mukaan työpajaan “Löydä äänesi voima” Helsingissä 8.9. ja Tampereella 29.9. Saat maistiaisen laulamisen hyödyistä ja vaikutuksesta hyvinvointiin ja terveyteen!


Kirjoittaja: Anna Adamopoulou, sopraano ja laulupedagogi