fbpx

Luopumisen tuska ei ole vain kamalaa, vaan tekee elämän lahjoista kirkkaampia

Luopumisen tuska ei ole vain kamalaa, vaan tekee elämän lahjoista kirkkaampia

Blogikirjoitus | Julkaistu 25.9.2023

Ihmisen mieli on altis pitämään kiinni siitä, mikä on merkityksellistä. Saavutetut edut, läheiset ihmissuhteet, unelmien duunipaikka ja tärkeät muistoesineet. Muutos ja luopuminen pelottavat, silloinkin vaikka se vihjaisi hyvää. Elämään kuuluu kuitenkin alku ja loppu, saaminen ja luovuttaminen. Mikään maallinen ei kestä ikuisesti, parhaillaan tämän oivaltaminen kirkastaa hetken tarkoituksellisuutta. Somemaailmassa luemme usein vain onnistumistarinoita, kenenkään elämä ei kuitenkaan ole pelkkiä tähtihetkeä. Hekin, jotka ovat saavuttaneet tavoitteitaan, ovat kompuroineet todennäköisesti matkan aikana.

Minun on ollut vaikea luopua, myös muutokset ovat aina ottaneet kovaa. Olen ollut aina tunnehaavoittuva, ahdistus on ollut matkakumppanini vuosia. Apua olen saanut psykoterapiasta, opiskelemalla tunnetaitoja ja harjoittamalla mindfulnessia, hyväksyvää tietoista läsnäoloa. Opin, etten voi muuttaa tunnettani pakottamalla, mutta voin kesyttää sen antautumalla. Voin suostua ajatukselle, että en voi kontrolloida elämää ja samalla muistuttaa itseäni, että minulla on mahdollisuus vahvistaa sisäisen turvan kokemustani. Mitä enemmän antaa pelon ohjailla elämää vetäytymällä elämän tarjoamien mahdollisuuksien ääreltä, sitä hankalammaksi olo vaikeiden tunteiden kanssa voi tulla. Tunteet eivät kuitenkaan milloinkaan ole vaarallisia, ne ovat tietoa itsestäsi.

Kaiken ainutkertaisuus tekee rakkaudesta näkyvää. Mitä sitten, jos unelmatyöpaikkasi ei nyt toteutunutkaan. Voi olla että se mahdollistaa sinulle jotain upeampaa. Miksi kokea häpeää päättyneen suhteen äärellä, siinä päättyi tarina, josta jatkatte viisaampina eteenpäin. Tunteiden avulla luot uutta väylää. Suru on surtava ja viha on elettävä jotta pääsisi eteenpäin. Eihän puhuta kuitenkaan epäonnistumisista elämän haastepaikoissa, vaan otetaan ne oppimiskokemuksina. Joskus suunnan vaihtaminen voi olla myös viisautta.


Kirjoittajasta: Marika Rosenborg on terapeutti, eroasiantuntija ja tietokirjailija, joka uskoo uusien alkujen voimaan.

Lisää aiheesta voi kuulla Marikan ja Naistenkartanon yhteisessä webinaarissa “Luopuminen elämäntaitona” ma 2.10. klo 18-19.30.