fbpx

Sosionomiopiskelijan ajatuksia Naistenkartanon toiminnasta

Blogikirjoitus: Nainen naiselle

Julkaistu 8.10.2021

”Mitähän tästä tulee”, mietin hiukan epäuskoisena, kun alkamassa oli ensimmäinen NOVAT-ryhmän käynnistys, jossa olin mukana työharjoittelijana, Naistenkartanon ohjaajan parina. Koolla oli kymmenisen eri ikäistä, eri taustoista tulevaa ja eri elämäntilanteissa olevaa ihmistä, joita kaikkia yhdisti naiseus sekä halu tutustua omiin tunteisiin ja käyttäytymismalleihin vertaisryhmässä.

Kuvassa näkyy Naistenkartanon toiminnanjohtaja Anna Vuorio sekä Naistenkartanon harjoittelija Marja Kivilompolo.

Hyvä siitä tuli. Se kävi selväksi jo ensimmäisellä puheenvuorolla ja vahvistui tapaamisen aikana: ihmisillä on valtava tarve pohtia omaa elämäänsä ja jakaa ajatuksiaan muiden vertaisten kanssa. Saada mahdollisuus kuulla muiden kokemuksia vastaavista aiheista. Saada ymmärrystä ja tulla kuulluksi. Minä en voinut kuin ihastella ja hämmästellä näiden rohkeiden naisten voimaa avautua, peilata ja tuntea. Liian usein moitimme itseämme aiheetta ja ajattelemme itsestämme väheksyvästi, mutta NOVAT-ryhmissä puhuja sai muilta ryhmäläisiltä myötätuntoa, kunnioitusta ja lempeyttä.

Naistenkartanon toiminnassa ylipäänsä korostuvat lempeys ja kunnioitus sekä halu tukea naisia heidän tiellään lähemmäs itseään. Ongelmien ehkäiseminen varhaisessa vaiheessa ja hyvinvoinnin tukeminen ovat henkilökohtaisia asioita, jotka saavat tapahtua omaan tahtiinsa. Näin myös naiset saavat rauhassa totutella muutokseen ja uusiin, itselle lempeämpiin ajatusmalleihin.

Rauhallinen tahti ei ole yhtä kuin hitaus vaan pikemminkin se kertoo harkitsevaisuudesta, etenkin Naistenkartanon kohdalla. Ei uskoisi, että järjestö täyttää ensi vuonna 100 vuotta, sillä se on toiminnassaan ketterä ja kekseliäs unohtamatta kuitenkaan tärkeintä eli naisten hyvinvoinnin tukemista. Minulla oli onni tutustua taloon ja sen toimintaan työharjoittelussani, sillä olen päässyt näkemään järjestökenttää uudessa valossa ja ymmärtänyt sukupuolisensitiivisen työn tarpeen ja merkityksen.

Sosionomiopiskelija, Marja Kivilompolo


Marja toimi Naistenkartanon harjoittelijana syksyllä 2021. Kiitos Marja, että valitsit juuri meidät! <3