fbpx

Väkivalta

Väkivalta on valitettavan yleistä parisuhteissa ja perheissä. Se on pohjimmiltaan pyrkimystä hallita toista ihmistä aiheuttamalla hänelle pelkoa ja kipua. Väkivalta on aina rikos, eikä se koskaan ole uhrin syy. Väkivalta ei ole koskaan oikeutettua eikä se kuulu terveeseen, toimivaan parisuhteeseen.

Lapsiin kohdistuva väkivalta on erityisen vahingollista ja jättää pysyviä arpia. Lapsille on haitallista myös elää sellaisessa ympäristössä, jossa aikuiset käyttäytyvät väkivaltaisesti toisiaan kohtaan. Joskus aikuiset lapset käyttäytyvät väkivaltaisesti vanhempiaan kohtaan.

Väkivallan eri muotoja

Väkivaltaa on monenlaista. Se voi esimerkiksi olla henkistä väkivaltaa, jollaiseksi voidaan luokitella esimerkiksi nalkuttaminen, vähättely, nimittely, haukkuminen, uhkailu ja pelottelu. Se voi olla taloudellista väkivaltaa, jossa toinen osapuoli kontrolloi toisen rahankäyttöä, varastaa tältä rahaa tai käyttää tätä taloudellisesti hyödyksi kantamatta itse vastuuta perheen yhteisestä toimeentulosta. Väkivalta voi olla uskonnollista, jolloin uskonnolla pelotellaan, perustellaan rajoittavia tai vahingoittavia käytäntöjä, pakotetaan toinen harjoittamaan uskontoa tai häneltä estetään sen harjoittaminen.

Seksuaalisessa väkivallassa toinen pakotetaan tai painostetaan tekemään sellaisia seksuaalisia tekoja (kuten hyväily, seksin tai pornon katselu, koskettelu tai yhdyntä), joita tämä ei itse haluaisi. Väkivalta voi olla myös liikkumisvapauden rajoittamista, puheluiden tai sähköpostin vahtimista ja eristämistä ystävistä tai avun tarjoajista. Sitä voi olla pakottaminen (painostaminen) aborttiin tai lapsen synnyttämiseen. Fyysinen väkivalta on esimerkiksi nipistelyä, läpsimistä, tukistamista, lyömistä, potkimista, kiinnipitämistä, hakkaamista, tönimistä, kuristamista tai esineiden heittelyä. Usein väkivaltaa esiintyy monessa eri muodossa.

Väkivallan kehä

Väkivaltaisille suhteille on tyypillistä, että ne eivät ole aina väkivaltaisia. Useimmiten tilanteet kiertävät kehää: ensin on kaikki hyvin, sitten tilanne alkaa kiristyä ja tunnelma muuttua uhkaavaksi, sitten riitely kärjistyy väkivaltaiseksi, minkä jälkeen väkivallan tekijä on pahoillaan ja yrittää hyvittää ja selitellä tekojaan, minkä jälkeen hetken voi olla tavallista mukavaa arkea kunnes tilanne taas alkaa kiristyä. Kerran alettuaan väkivalta yleensä aina toistuu ja pahenee.

Mitä tehdä, jos olet väkivaltaisessa suhteessa?

Ulkopuolisista saattaa vaikuttaa selvältä, että väkivaltaisesta suhteesta pitää lähteä mahdollisimman pois. Mikäli elät väkivaltaisessa suhteessa, saatat ajatella itsekin näin ainakin joskus. Pois lähteminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. On kuin olisi miljoonilla näkymättömillä siteillä kiinni väkivallan tekijässä: on ehkä yhteinen koti, lapset, yhteisiä muistoja hyvistä hetkistä, yhdessä vietettyjä juhlapyhiä ja niin edelleen. Jos nyt lähtee pois, meneekö pohja kaikelta hyvältä suhteessa? Joudunko tunnustamaan että olin väärässä, että valitsin huonon kumppanin? Entä, jos tämä onkin vain väliaikaista ja hän piankin lopettaa väkivallan ja on taas se rakastava ja ihana kumppani, johon aikoinaan rakastuin?

Tärkeintä on, ettet jää tilanteessa yksin. On olemassa paljon tahoja, jotka ovat erikoistuneet väkivallan uhassa elävien auttamiseen. Esimerkiksi turvakodit tai oman kuntasi sosiaalityöntekijä voivat auttaa. Voit myös soittaa nimettömänä Naisten linjan maksuttomaan puhelinnumeroon 0800 02400, jossa on suomenkielinen päivystys ma-pe klo 16-20.