fbpx

Ystävältä toiselle

Julkaistu 13.2.2020

Ystävänpäivä. Miten hienoa onkaan, että meillä Suomessa on kokonainen päivä omistettu ystävyydelle. Ystäväni ovat tulleet yhä tärkeämmäksi iän myötä. Vuosien varrella useat ystävyydet ovat karsiutuneet pois, mutta tilalle on tullut myös uusia syvällisempiä ja merkityksellisempiä ystävyyksiä. Lapsuuden ystävyydet perustuivat yhteisiin kiinnostuksiin ja harrastuksiin (ja siihen, että koulussa nähtiin joka päivä) kun taas aikuisiässä hakeudun ennemminkin sellaisten ihmisten pariin, jotka jakavat arvomaailmaani. Jotkut ystävyydet ovat olleet pysyvimpiä ja jotkut tilapäisiä, mutta kaikki arvokkaita omalla tavallaan.

Usein sanotaan, että ystävät ovat perhe, jonka valitsemme itse itsellemme, ja se on yleensä totta. Ystävyys on suhde, jonka valitsemme ja joka usein ei perustu muuhun, kun haluun olla tukena toiselle. Ystävyys ei ole vain jotain, joka antaa meille iloa elämässä, se on myös välttämätöntä terveydellemme. On jopa ehdotettu, että ystävyydet ovat yhtä tärkeitä ihmisille kuin liikkuminen ja monipuolinen syöminen. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että ystävät auttavat lisäämään ihmisen onnellisuutta ja elämänlaatua sekä vähentämään ahdistuksen ja yksinäisyyden tunteita.

Ystävyyksistä unohtaa helposti huolehtia, kun elämä tulee vastaan. Kun töissä on kiire ja vapaa-aikaa viettää perheen ja harrastuksien parissa, ei välttämättä muista pitää säännöllistä yhteyttä ystäviin ja tsekata miten heillä menee. Vaikka kouluiässä näin ystäviäni päivittäin, nyt voi mennä jopa kuukausia tapaamisten välillä. Mutta ihanaa siinä on, että kun näemme taas on kuin aikaa ei olisi kulunut lainkaan. Se on yksi monesta hienosta piirteistä ystävissäni – ystävyyttä ei tarvitse suorittaa. Meidän ei tarvitse soitella tai nähdä joka viikko tietääksemme, että olemme edelleen toistemme tukena.

Olemme kaikki kuitenkin erilaisia, eivätkä kaikki ystävyydet tällaista kestäisi. Ihmisillä on eri tarpeita, ja kaikilla on oma käsityksensä siitä mitä ystävyys merkitsee heille. Muistakaa siis arvostaa toisianne.

Ehkä tänä ystävänpäivänä voisit ottaa yhteyttä ystävään josta et ole kuullut pitkään aikaan? Jos et tiedä miten aloittaa, voit hyödyntää Haluan sanoa sulle –kampanjan e-kortteja ja kertoa ystävällesi mitä hän sinulle merkitsee.

Hyvää ystävänpäivää rakkaat ystävät!

Jonna

Järjestökoordinaattori

Lähde:

Demir, M. (2015). Friendship and Happiness Across the Life-Span and Cultures