fbpx

Eroon turhasta stressistä ja jännittämisestä

Lehdistötiedote 3/2019. Julkaistu: 28.02.2019, 13:15. Naistenkartano ry

Lievitä stressiä ja jännitystä

Monet naiset laittavat muiden tarpeet omiensa edelle, eivätkä kuuntele tarpeeksi jaksamistaan. Naiset voivat olla ankaria ja vaativia itselleen, jolloin riittämättömyyden tunne jäytää silloinkin, kun kaikki on oikeastaan ihan hyvin.

– Paljolti on kyse siitä, miten olemme oppineet suhtautumaan itseemme ja toisiin, koska se ohjaa toimintaamme ja käyttäytymistämme. Jos lapsuudesta on jäänyt kova miellyttämisen halu tai on jo varhaisessa vaiheessa oppinut vaatimaan itseltään liikaa, saattaa kärsiä huonommuuden tunteista ilman mitään syytä, psykoterapeutti Minna Martin kertoo.
Riittämättömyyden ja huonommuuden tunteista saattaa aiheutua turhaa stressiä, vaikka stressi sinällään on niin yleistä, että kaikilla on siitä kokemuksia. Lähes kaikki ihmiset ovat joskus myös jännittäneet jotain sosiaalista tilannetta. Mutta siinä, kuinka stressi ja jännitys vaikuttavat elämäämme ja hyvinvointiimme, on eroja. Toiset meistä ovat oppineet rauhoittumista ja pystyvät säilyttämään turvallisuuden tunteen vaikeissakin tilanteissa.

Vinkkejä stressin hallintaan Naistenpäivän aattona pidettävältä luennolta

Martinin mukaan paras tapa ehkäistä vakavampia ongelmia on työskentely sen eteen, että tunnistaa stressin ja jännittämisen ja opettelee rakentavilla tavoilla käsittelemään sekä laukaisemaan erilaisia yliviriämistiloja.
Se ei välttämättä ole helppoa ja siinä saattaa tarvita tueksi muiden apua. Työskentely voi olla yksilöllistä keskustelua ja asioiden selvittelyä tai jopa psykoterapeuttista työtä – tai ryhmässä työskentelyä.
– Hyvinvointimme pohjana ovat ihmissuhteet, joissa tulemme nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi omana itsenämme. Sellaiset suhteet tarjoavat mahdollisuuden löytää sisäistä tasapainoa aina, kun se horjahtaa, Martin muistuttaa.
Ryhmässä työskennellessä saa tukea vertaisilta ja voi harjoitella erilaisia itsensä rauhoittamisen taitoja vuorovaikutussuhteissa, myös kehollisesti.
– Työskentelemällä oman kehosuhteen kanssa voi oppia paremmin tunnistamaan omia tarpeitaan ja todellisia tunteitaan.
Naistenkartano järjestää Kampin Palvelukeskuksessa torstaina 7.3. klo 18 luentotilaisuuden, jossa Martin kertoo, mitä elimistössämme ja mielessämme tapahtuu, kun olemme stressaantuneita ja jännittyneitä sekä mitkä ovat yleisimpiä taustasyitä siihen. Luennolta saa myös vinkkejä, miten voi tunnistaa ajoissa, jos on menossa ylikierroksille ja millaiset keinot usein auttavat rauhoittumisessa.

Lisätiedot luennosta: Yleisöluennot
Lisätietoja yhdistyksestä: Naistenkartano ry
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: info@naistenkartano.com / p. 045 138 5110

Naistenkartano ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tavoitteena on vahvistaa naisten hyvinvointia, ehkäistä varhaisvaiheen riippuvuuksia sekä tuoda esiin naisen ääntä yhteiskunnassa. Yhdistys järjestää luentotilaisuuksien lisäksi koulutusta sekä ammatillisesti tuettua vertaistukitoimintaa. Naistenkartano ry:n toimintaa rahoittaa STM:avustusosasto STEA sekä Helsingin ja Tampereen kaupunki.