fbpx

Olen kyvykäs nainen ja minulla on paljon annettavaa

Päivi Laaksovirta

Blogikirjoitus | Julkaistu 29.12.2022

Olen valtavan onnellinen saadessani tehdä sosionomi työharjoitteluni tänä syksynä Naistenkartano ry:lle. On ollut hyvin mielenkiintoista tutustua naiserityiseen työhön. Pääsin harjoitteluni aikana toimimaan ryhmänohjaajana, niin etäryhmissä kuin kasvokkain käynnistettävissä ryhmissä.

Merkitykselliseksi työni teki ihmisten kohtaaminen ja se, että voin olla kuulevana korvana naisille heidän tarpeiden ja tarinoiden äärellä. On hyvin liikuttavaa kuulla, kuinka hankalista tilanteista voi ja on selviydytty. Miten pienessä ajassa ja hyvin pienin askelin voi kukin päästä elämässään eteenpäin. Ryhmässä ja vertaisissa on voimaa ja se voimaannuttaa. Olen viihtynyt todella hyvin Naistenkartanolla, sillä työyhteisö on rento ja ilmapiiri toinen toisiaan kannustava.

Naistenkartanon vertaisryhmätoiminta on valtavan upea konsepti. Naiset voivat ilmoittautua ja kokoontua NOVAT-vertaistukiryhmiin, jossa käydään läpi eri aiheita peilaten niitä omaan elämään ja kokemuksiin. Kokoontumisessa on kokousjärjestys, säännöt ja turvallisemman tilan periaatteet, joita tulee noudattaa.

Erittäin toimivaa on se, kun jokaisella on omat puheenvuorot, jolloin kukaan ei keskeytä sinua. Ryhmässä ei myöskään jaeta neuvoja toinen toisille. Tärkeintä on tulla kohdatuksi ja kuulluksi. Jokainen vahvistuu omaa elämäntarinaa jakamalla ja ryhmäläisten kertomuksista. Tällä matkalla on mahdollisuus kasvaa aidoksi omaksi itseksi, jossa oma minuus vahvistuu ja jotain vanhoja toimintatapoja saattaa jäädä pois. Jokaisen kasvutarina on oma ja jokainen kasvaa oman prosessin kautta vertaistuen voimalla. Matka taittuu hyväksynnästä rohkeasti ainutlaatuiseksi.

Jos yhtään pohdit, ilmoittautuisitko mukaan, ilmoittaudu ryhmään ja lähde ihmeessä elämäsi parhaalle itsetutkiskelun matkalle. Tällä matkalla parhaimmillaan sinusta kasvaa kyvykäs selviytyjä nainen, joka voi unohtaa kokonaan pakonomaisen tekemisen ja suorittamisen. Sen lisäksi, kun saa rauhassa rakentaa omia elämän palikoita kasaan, niin voimaantumisen myötä nousee halua auttaa muita.

NOVAT-ryhmän yksi ajatus onkin ”Olen kyvykäs nainen ja minulla on paljon annettavaa”

Tämä on mielestäni oiva lause ja itsessään jo hyvin voimaannuttava. Antamisesta ja auttamisesta ei tarvitse tuntea taakkaa tai painetta. Antaminen syntyy itsestään, sisimmässämme, jossa ollaan sydämellä mukana. Iloinen pyyteetön antaminen tai auttaminen tuo ilon sekä itselle, että muille. Auttamista ei voi, eikä tarvitse pakottaa. Pienikin kädenojennus voi jollekin olla iso apu. Tarjotessamme toisillemme tukea, on hyvä kysyä toiselta mitä hän tarvitsee. Joskus toisen on vaikea sitä määritellä tai hän ei kykene vastaanottamaan tukea, aina voimme kuitenkin todeta: täällä olen, kun minua tarvitset.

Vertaistuki on mittaamattoman arvokasta ja ryhmästä nousevat ajatukset laittavat prosessin liikkeelle. Lauseet, joita NOVAT-ryhmissä käydään läpi, ehkäpä joskus kyllästymiseen asti, koetaan kuitenkin voimaannuttavina ja koko elämän läpi omaa elämää kannattelevina lauseina.

Kuljetaan yhdessä toinen toisiamme tukien ja hyväksytään sekä itsemme, että toinen toisemme sellaisena kuin olemme. Levosta käsin ja itsemyötätunnosta kumpuaa aito kyvykkyys. Kasvetaan aidoksi omaksi itseksi, kyvykkäiksi ja laitetaan hyvä kiertämään.
Nyt elämme uuden vuoden kynnyksellä ja kysyn sinulta mitä mukavaa aiot suoda itselle ja kuinka pidät itseäsi hyvänä.

Kirjoittaja: Päivi Laaksovirta, sosionomi opiskelijaharjoittelija