fbpx

Rohkeudesta

Julkaistu 12.3.2020

Rohkeuteen liitetään helposti, ehkä puolivahingossakin, mielikuva pelottomuudesta. Tätä logiikkaa myötäillen rohkea ihminen olisi sellainen, joka pelkoa tuntematta tekisi asioita, joita muut ihmiset pitävät vaarallisina, liian vaativina tai voimakkaita epävarmuuden tunteita herättävinä. Yhdysvaltalainen sosiaalityön tutkijaprofessori Brené Brown kuitenkin kyseenalaistaa tällaisen rohkeuden määritelmän. Hänen mukaansa rohkeus on sitä, että uskaltaa asettaa itsensä likoon, olla sopivassa määrin haavoittuvainen ja tehdä asioita pelosta huolimatta. Jos pelkoa tai epävarmuutta ei tunne, mitä erityisen rohkeaa yhtälössä silloin varsinaisesti edes on?

Väitöskirjatutkija ja aktivisti Emilia Lahden mukaan rohkeus löytyy hiljaisuuden ja puhumisen välimaastosta. Pidän tästä lauseesta, sillä se antaa ihmiselle itselleen tilaa määritellä, miten rohkeus juuri omassa elämässä ilmenee. Jollekulle rohkeus on sitä, että onnistuu voimakkaista sosiaalisista peloista huolimatta piipahtamaan edes hetkeksi ihmisten ilmoille. Toiselle se on esitelmän pitämistä, vaikka oksettaa ja jalat tärisevät. Kolmannelle se on omista rajoista kiinni pitämistä, puolensa pitämistä ja omasta hyvinvoinnista huolehtimista.

Viime syksynä Naistenkartanon luentosarjan teemana oli itseni näköinen elämä. Itselle tärkeistä arvoista kiinni pitävän, omannäköisen elämän eläminen vaatii rohkeutta, sillä muut saattavat kyseenalaistaa ja haastaa ratkaisuja, joihin on itse päätynyt. Rohkeudelle oivallinen ja tärkeä seuralainen on myötätunto, joka pehmentää rohkeuden osoittamiseen liittyviä teräviä kulmia, kohdistuivatpa ne sitten itseen tai muihin ihmisiin. Naistenkartano järjestää ensi viikolla kaksi näihin teemoihin pureutuvaa maksutonta, naisille suunnattua yleisöluentoa Helsingissä ja Tampereella. Rohkeuden äärellä Brené Brownin jalanjäljissä – miten opetella rohkeampaa elämää? -luennot vetää valmentaja ja Brené Brownin opeissa sertifioitunut Dare to Lead -fasilitaattori Riikka Seppälä. Luennot ovat osa Naistenkartanon kevään Rohkeasti ainutlaatuinen-luentosarjaa. Lämpimästi tervetuloa kaikki naiset!

LISÄYS 12.3.2020 klo 9.30: Koronavirustilanteen vuoksi Naistenkartanon maaliskuun yleisöluennot joudutaan valitettavasti perumaan.

Liisa

Asiakaskoordinaattori, pääkaupunkiseutu

Lähteet:
Brené Brown (2019) The Call to Courage. Dokumenttielokuva.
Emilia Lahti (2020) Luentotiivistelmä Naistenkartanon yleisöluennolta 19.2.2020
https://www.naistenkartano.com/sisu/